Pelargosroeier Camiel Sprey vraagt aandacht voor zelfmoordpreventie

Algemeen

De 24-jarige Camiel Sprey uit Den Haag gaat volgende maand een lange versie van de Ringvaart Regatta starten. Hij begint daarmee aan een toch van 113 kilometer. Hij wil met die afstand aandacht vragen voor het telefoonnummer 113, dat is de lijn voor zelfmoordpreventie. Mensen met suïcidale neigingen of gedachten kunnen via dat nummer hulp inschakelen. Voor deze actie wil hij in totaal €113.000 euro ophalen. Doneren kan via deze website.

Sprey heeft zijn zinnen op deze uitdagende actie gezet omdat zijn jongere broer Dominic recent zelfmoord pleegde, dat legt hij uit in een video van het Algemeen Dagblad. Hij wil zich inzetten op een betere voorlichting over hoe te voorkomen dat iemand zelfmoord pleegt. Afgelopen december zouden Sprey en zijn broertje een weekeind samen doorbrengen. Op zaterdagochtend kwam het broertje niet ter plaatse. Een huisgenoot heeft uiteindelijk ontdekt wat er was gebeurd. “Iedereen was er kapot van. Ik heb toen drie dagen niet geslapen”, zegt Sprey.

Skiff
Niemand in de omgeving van Dominic had door dat hij nadacht over zelfmoord. “Hij leek niet depressief”, zegt Speij over zijn broer. “Dominic was altijd opgewekt, maar hij moet met iets hebben rondgelopen waar hij geen uitweg meer voor zag.” En over zijn missie: “Een organisatie als 113 krijgt veel te weinig aandacht; deze hulpverleners moeten veel meer kunnen doen om mensen te helpen met vroegtijdige detectie, informatie en hulpverlening. Maar ook om het taboe te doorbreken zodat mensen met deze gedachten erover durven te praten.” Sprey heeft een skiff gekocht en traint bij Pelargos voor zijn uitdaging.

Ringvaart
De Ringvaart Regatta heeft eigenlijk een lengte van 100 kilometer. De organisatie stond Sprey toe om daar nog 13 kilometer aan toe te voegen. Het doel voor een sponsorbedrag van 113 duizend euro is hoog. Sprey: “Dat is ambitieus, maar het zou wel heel mooi zijn. Het is een bedrag waar de stichting echt iets mee kan.” Op 6 juni wordt de Ringvaart verroeid, dan zou het bedrag er moeten zijn.