Van Sprang: ‘Ontzettend mooi dat de races zo close waren’

Interview

Ondanks dat er dit jaar amper wedstrijden werden georganiseerd, kreeg het massaal toegestroomde publiek afgelopen weekeinde waar voor zijn of haar geld. Met name de races voor een EK-ticket bij de zware mannen-tweetjes leverde een titanengevecht op met telkens een andere winnaar.

De laatste race werd zelfs gewonnen door de broertjes Ralf en Rik Rienks die in de eerdere races op de derde plaats waren geëindigd. Het verloop was weer heel anders dan de eerdere wedstrijden. Nu pakten Van Sprang en Krommenhoek snel de leiding en sloegen een flink gat. Op de 1500 meter lagen ze zelfs een lengte los. Toch kwamen Rik en Ralf Rienks nog ruimschoots langszij. Op de finish bedroeg het verschil tussen de winnaar en de nummer twee een kleine bootlengte. De Triton-mannen kwamen er dit keer niet aan te pas en volgden op afstand.

Fragiel
“We hadden deze wedstrijd vooral beschouwd als een Henley-race tegen een enkele tegenstander. We wisten dat – wilden we naar de EK – we moesten winnen van Kaj en Jacob. Dat zag er op die plek dusdanig goed uit dat we ook geen risico wilden nemen. Bij de eerdere races was onze eindsprint nog wat fragiel en eindigden we in de ballen”, aldus Van Sprang.

Focus
“Daarnaast maakte ik ook een verkeerde inschatting door te denken dat we wel konden reageren indien het nodig zou zijn. Maar ik had te laat door dat de Rienksjes in korte tijd zoveel afstand hadden gepakt. We misten toen de overtuiging om er nog achteraan te gaan. Het zijn ook dingen die nog beter kunnen en moeten. Er gaat nog veel aandacht naar het boordroeien überhaupt waardoor ik soms het overzicht in een race mis.”

Punten
Dat Mark Emke ondanks de gelijke stand tussen de tweetjes voor Krommenhoek/Van Sprang koos was geen verrassing. Eerder had mannenhoofdcoach aangegeven dat bij een gelijke stand hij zelf zou beslissen. “We waren redelijk zeker van onze zaak. We hadden de minste punten en denk overall ook de minste tijd.”

Record
Ook de gerealiseerde tijden spraken tot de verbeelding. Op zaterdag roeiden zowel de aangewezen twee als de Tritonploeg onder het nationale record van 6:21,48 van Mitchel Steenman en Rogier Blink. Toch relativeerde Van Sprang. “Ik denk dat het vooral mooi was dat de races zo ontzettend close waren. Veel mooier kan het niet. Die tijden zijn zeker leuk, maar de Bosbaan nodigt wel vaker uit tot reken-je-rijk-spelletjes.”

Poznan
Hij kijkt dan ook vooral vol verwachting uit naar de races in Poznan. “We zien daar denk ik wel wat het precies waard zal zijn. Hopelijk kunnen we ook nog wel verbeteren want dit weekeinde heeft ons ook genoeg leerpunten mee gegeven waar wij mee aan de slag kunnen. Het waren pas onze eerste races.”