Sybrand Treffers: ‘De oorlog is hier dichtbij, maar ook ver weg’

Interview

De gedoneerde boten zijn van de wagen, de riggers worden gesorteerd en de riemen hebben een plek. De NLvloot is overgedragen aan de roeiclub van Odesa. Botenwagenchauffeur Sybrand Treffers vertelt erover aan NLroei. “De junioren van de roeivereniging hadden speciaal vrij van school gekregen om te helpen bij het afladen. Iedereen was blij, en ze waren onder de indruk van de hoeveelheid en de kwaliteit van de boten die we hebben gebracht”, zegt Treffers vanuit Oekraïne.

De vloot krijgt een plaats in de botenloods, althans dat wat daarvan over is. “Er is dus een raket in de loods terecht gekomen. Er ontstond toen brand, de boten zijn vernietigd en het dak ging er letterlijk af. Maar inmiddels zijn de stellingen grotendeels weer hersteld en daarop liggen nu de boten uit Nederland”, aldus de eigenaar van De Botenwagen.

Waardering
Het gebaar van de Nederlandse roeiverenigingen wordt enorm gewaardeerd. “De ontvangst is heel bijzonder. Het is mooi om de impact bij de jeugd te zien. Ze willen met ons op de foto, waren vol bewondering. Men was ook onder de indruk van de enorme stapel riggers die we mee hadden genomen. Alles is goed bekeken, tot aan de cabine van de vrachtwagen toe.”

De eerste boten zijn al opgeriggerd. “Als het goed is gaan we zaterdag een stukje roeien.” Volgens Treffers is de sfeer curieus. “Aan de ene kant zijn er stille getuigen van het feit dat hier oorlog is. Dat zie je aan de kapotgeschoten loods, maar ook op een aantal andere plekken hier in de stad. En tegelijkertijd gaat het leven door. Er wonen hier een miljoen mensen in deze stad aan de Zwarte Zee. De haven is enorm belangrijk. In Oekraïne wordt veel graan verbouwd dat via Odesa richting Afrika wordt verscheept. De Russen hebben geprobeerd de haveninstallaties te vernietigen. De loods van de getroffen roeiclub is daarbij geraakt.”

Alarm
Bij aankomst klonk het luchtalarm “Het gebied wordt beschermd met Patriotafweergeschut. We hebben dat die avond gefilmd. Je ziet dat er kilometers verderop raketten worden neergehaald. Dat oogt een beetje zoals vuurwerk op oudejaarsavond, maar het voelt heel anders. Gisteren ging overdag het luchtalarm weer af. De mensen om ons heen maakten geen aanstalten om naar de schuilkelders te gaan. Er is een groot vertrouwen in de luchtafweer en als er een raket of drone doorheen komt, is de kans klein dat die bij jou in de buurt valt. Het is een bizar soort realisme.”

Oekraïne is enorm. “Net iets groter dan Frankrijk. Het front is honderden kilometers verderop. Je ziet hier wel wat kapotgeschoten zaken. En bij begraafplaatsen zie je plekken waar verse bloemen liggen. Dat spreekt boekdelen. We hebben een aantal mannen gesproken die de leeftijd hebben om opgeroepen te worden voor het leger om vervolgens naar het front te gaan. Dat doet uiteraard wat met mensen.”

Vrijgevig
Morgen gaat Treffers samen met zijn collega Kay de Vries terug naar Nederland. “We rijden rustig, de kwaliteit van de wegen is heel erg slecht, vol met gaten en diepe wielsporen. Als het warmer dan 28 graden is, mag je er niet op rijden met een zware vrachtwagen. Het asfalt is dan te zacht. Dat was voor het uitbreken van de oorlog al zo.”

De heenreis gaf de mannen van de botenwagen een voldaan gevoel. “We hebben iets moois kunnen doen. De vrijgevigheid van de Nederlandse roeiwereld heeft mij enigszins verrast. Ik had niet gedacht dat men zo royaal zou zijn. Ik kan zeggen dat het heel goed terecht is gekomen en dat het dus enorm wordt gewaardeerd”, aldus Treffers.