Van der Bij: ‘Toen ik versnelde, ging er ineens per haal drie seconden af’

Interview

Hij werd geen nationaal of Europees kampioen, zijn tijd bij de Europese Kampioenschappen Indoorroeien van 5:51,3 in de Gevorderden-categorie was veruit de snelste van de dag. Volgens Jan van der Bij was deze uitkomst dan ook ver boven zijn eigen verwachting.

De pas derdejaars roeier van Skøll zonder noemenswaardig sportverleden kent duidelijk zijn eigen krachten nog niet. “Uit wedstrijdspecifieke trainingen kwam naar voren dat 5:54 een goed mikpunt zou zijn. Bij een inspanningstest van de Topsport Academy in Rotterdam die ik een week eerder deed, bleek dat ook. Het leek me vervolgens slim om daar ongeveer op weg te gaan”, vertelt Van der Bij.

Nog niet gedoneerd? Doe het nu, het kan hier. Namens de NLroeiredactie veel dank!

Versnelling
Tot iets van 600 meter voor het eind lag de 26-jarige UvA-student uitstekend op koers voor deze tijd, toen hij besloot aan te zetten. “Als ik me fit voelde, zou ik op dat moment kijken of ik één seconde eraf zou kunnen halen. Maar zodra ik dat probeerde, versnelde ik ineens maar liefst drie seconden. Ik stond er zelf ook nogal van te kijken.”

Skøll-record
De Amsterdammer bleek vervolgens in staat om keihard af te kunnen sprinten. De laatst 500 meter legde hij zelfs af in een indrukwekkende tijd van 1:24,7. “Ik zat op een gemiddelde van 1:28,5 en wist dat als ik er meer dan een halve seconde af zou halen, ik het Skøll-record van Matthijs Vellenga zou verbeteren. Dat was een behoorlijk goede motivatie. Daarnaast hielp het enthousiaste publiek goed mee. Daar kon ik lekker los op gaan.” De tijd van Vellenga uit 2008 werd dan ook ruimschoots verbeterd.

Gevorderden
Van der Bij geeft er weinig om dat hij niet in het Elite-veld is gestart en daardoor de nationale en Europese titel is misgelopen. “Het is heel simpel, ik heb maar drie klasserende punten dus als ik het beestje bij de naam noem, ben ik gewoon Gevorderde. Ik heb ook geen spijt. Het is Jacob van de Kerkhof gegund, hij is inmiddels wel Elite en hoort daar ook. Volgend jaar vechten we het uit in hetzelfde veld.”

Ontwikkeling
Komend seizoen wil de geboren en getogen Fries indruk maken bij de NK Klein. “Het is nog even afwachten in welk nummer dat het beste kan. Ik zit nu in de tweezonder met Job Huigsloot maar als het voor mijn ontwikkeling beter is te skiffen, doe ik dat.”