Van der Kolk in bestuur NLcoach

Kort

Voormalig bondscoach en olympisch kampioen Kirsten van der Kolk is toegetreden tot het bestuur van NLcoach.Dat is de belangenvereniging van coaches.

Van der Kolk is daarmee de eerste vrouw in het bestuur van de organisatie die in 2005 is opgericht. “Ik had al een redelijk netwerk binnen deze organisatie. Ik heb voor hun magazine geschreven, cursussen gevolgd en zelf ook wel eens een presentatie gegeven. Maar ik ben waarschijnlijk ook als excuusTruus gevraagd”, vertelt ze met een knipoog.

[su_quote]Maak kans op ‘fluisterend goud’, doe nog vandaag mee aan de crowdfunding van NLroei, dat kan hier. Alvast bedankt! [/su_quote]

Opleiden
Mede om die reden gaat zij graag deze uitdaging aan. “Hoewel de coachwereld nog steeds een mannenbolwerk is, komen er wel meer en meer vrouwen. Die kan ik nu een smoel geven”, stelt ze. Ook noemt ze de urgentie van een gedegen opleiding. “Onze organisatie is zeer actief in het aanbieden van cursussen om coaches zich verder te laten ontwikkelen. Binnen de eigen sport is die ruimte vaak maar beperkt. Daar wil ik mij graag voor inzetten.”

Onderwijs
Van der Kolk stopte een jaar geleden als bondscoach bij de vrouwen om zich te richten op een carrière in het onderwijs. Daar is zij nog steeds mee bezig. “Als het goed is, ben ik in januari klaar met mijn opleiding en heb ik dan iets meer ruimte. Inmiddels is het iets minder zwaar. In het begin vond ik de overstap van de topsport naar het onderwijs best pittig. Van bijzonder gemotiveerde atleten naar pubers die zelf geen noodzaak zien voor hun lessen. Je weet dat je ermee te maken krijgt, maar toch viel me dat tegen.”

Coaching
Toch bleef de olympisch kampioene uit 2008 in de lichte dubbeltwee afgelopen seizoen op projectbasis nog actief als coach. Ze hielp bij developmenttrajecten en was bij de junioren actief om ploegcoaches te ontlasten. “Dat blijf ik graag doen, want het is voor mij zowel een fijne afwisseling als dat ik op deze manier nog actief ben op de werkvloer. Maar daarvoor zal ik eerst nog het gesprek aan moeten gaan met technisch directeur Hessel Evertse.”