Uittenbogaard: ‘We hebben in het eerste deel het verschil gemaakt’

Achtergrond

De dubbelvieren leverden gisteren bij de Novembervieren de spannendste races op. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen bedroeg het verschil tussen de winnaar en de nummers 2 ongeveer één seconde. Opvallend was dat de mannelijke Nereusploeg een WK-combinatieploeg versloeg.

Steun NLroei. Doneer hier!

Slagman Dirk Uittenbogaard was dan ook behoorlijk content met de winst. “We hadden natuurlijk in ons hoofd dat we konden winnen, anders waren we er niet aan begonnen. Maar dat het spannend zou worden, stond vooraf natuurlijk vast. We hebben vooral een heel goed eerste stuk gevaren. Vanaf de Omval kregen we hele hard wind tegen en werd het moeizaam. Ik begreep na afloop zelfs dat we op het laatste rechte stuk nog vier seconden verloren hebben.”

Pushes
Toch bleek de racestrategie de juiste. Amos Keijser, Stef Broenink, Koen Metsemakers en Niki van Sprang kwamen nog dichtbij, maar beten met met slechts een halve seconde achterstand in het stof. Een combinatie van Proteus, Saurus, Orca en Triton kwam met een kleine twee tellen achterstand ook nog verrassend dichtbij. Uittenbogaard had zijn ploeggenoten Abe Wiersma, Rik Rienks en Michiel Oyen op het hart gedrukt niet te veel rare dingen te willen doen tijdens de race. “Geen pushes of versnellingen maar gewoon zo lang mogelijk strak roeien. Ik denk dat we daar goed in zijn geslaagd.”

Scullen
De routinier uit de bronzen Holland Acht van 2016 had na afloop zelfs een nieuwtje in petto. Hij zal voortaan ook verder gaan als sculler en niet terug keren naar de beoogd prioriteitsboot van de bond, de Holland Acht. “Ik ben er vanwege studieverplichtingen even tussenuit geweest en kwam er afgelopen jaar achter dat plezier in het roeien voor mij het belangrijkste is. Ik heb dit jaar een aantal leuke projecten gedaan en ik hou van scullen. Ik was er in 2014 al bij toen we een sculltraject hebben opgestart, toen was er nog geen voldoende niveau. Nu duidelijk wel en wil ik daar graag bij aansluiten.”

Kritisch
Ook bij de vrouwen was de strijd ongemeen spannend. Gyas was met WK-gangers Marloes Oldenburg en Ymkje Clevering en erkend sterke scullsters als Baukje Zaaijer en Eline Feitsma favoriet maar Orca – met onder andere Inge Janssen en Rosa Bas – kwam nog angstvallig dichtbij. Coach Rogier Blink was dan ook enigszins kritisch op de prestatie van zijn vrouwen. “Het is natuurlijk leuk om te winnen, maar ik denk dat we het afgelopen jaren ondanks een aantal tweede plaatsen eigenlijk beter hebben gedaan. We hadden ruimer moeten winnen. Het is blijkbaar toch makkelijker om te roeien vanuit een underdogsituatie dan als je de favoriet bent.”