[U19serie, deel II] Jelle Bakker: ‘‘Iedereen zou aangespoord moeten worden om te gaan roeien’’

Algemeen

Afgelopen maand werd Jelle Bakker voor de tweede keer kampioen indoorroeien.  Eerder werd hij Nederlands kampioen in de skiff en in de dubbeltwee. Een uitzending naar de Coup de la Jeunesse staat ook al op zijn CV. NLroei sprak met de 17-jarige Bakker; deel twee (hier deel één) van de juniorenserie.
[su_quote]Maak de onafhankelijke journalistiek mede mogelijk. Doe mee aan de crowdfunding van NLroei, dat kan hier. Alvast bedankt![/su_quote]‘‘Toen ik negen jaar was, stelde mijn opa, een roeiliefhebber, voor dat ik roeien een keertje zou uitproberen. Zo kwam ik bij de Hunze terecht. Ik vond het eigenlijk meteen vanaf de eerste keer al leuk. Ik roeide toen twee keer per week. Dat is nu wel een stukje intensiever geworden, nu train ik meestal twaalf keer per week.

Bij de Hunze zijn er relatief weinig junioren, maar we hebben allemaal een redelijk hoog niveau. We trainen redelijk zelfstandig, maar we krijgen heel veel support van de oudere roeiers.

In augustus word ik 18, dus ik kan nog een tijdje als junior roeien. Ik denk dat ik hierna naar Amerika ga, want verschillende universiteiten hebben contact met mij opgenomen. Maar nog niks is zeker, want mijn ouders vinden het minder leuk als ik zo lang weg zal zijn. Ik ken veel roeiers die naar Amerika zijn gegaan en die waren daar heel positief over. Het roeiniveau onder studenten is heel hoog daar.

Ik weet niet precies hoe dat zit als ik hier zou studeren, volgens mij zou ik in principe bij de Hunze kunnen blijven roeien. Maar het is vanzelfsprekend om de overstap naar een studentenroeivereniging te maken. Ik weet eerlijk gezegd niet zo veel van het Nederlandse studentenroeien. Volgens mij is Nereus een van de beste? Die winnen bijna altijd de Varsity.

Natuurlijk wil ik ook ooit een medaille op de Olympische Spelen halen. Maar dat is nog wel heel ver weg. Ik denk dat ik daarna ook altijd iets met roeien wil blijven doen. Zelf roeien misschien niet, dat wordt na je 30e wel wat lastiger meestal, tenzij je Mahé Drysdale bent. Ik zou heel graag coach willen worden. Dat lijkt me net zo leuk als zelf roeien. 

Mijn ouders willen het liefst dat ik iets minder zou trainen, want ik ben nu wel heel vaak weg van huis om te roeien. Samen eten, of familie-uitjes plannen, dat is vaak lastig. Ik weet eigenlijk niet hoe leuk ze het vinden dat ik roei, maar ze doen er toch alles voor om te zorgen dat ik het naar mijn zin heb hier.

Hoe je meer junioren aan het roeien krijgt? Ik denk dat het begint bij het aansporen van mensen die al af en toe roeien. En daarnaast natuurlijk ook mensen die nog niet roeien. Misschien moet er wat meer reclame worden gemaakt, ook bij basisscholen bijvoorbeeld. De roeibond adverteert vaak dat ze op zoek zijn naar lange mensen, maar er zijn natuurlijk ook kleine mensen die kunnen roeien. Ik ben zelf ook redelijk klein. Ik denk dat er niet een bepaald ‘type’ persoon aangespoord moet worden, maar echt iedereen.’’