Twintig jaar Twente Vier, aka de Tukker Tubbies

Kort

Recent was het twintig jaar geleden dat de Twente Vier aan de Olympische Spelen van Sydney deelnam. Vier lichtgewichten hadden Euros als thuisbasis en trainden daar onder de bezielende leiding van Robbert Jonkman. Dat deed men op eigen wijze (om eigenwijs noch eigenheimer te zeggen) grotendeels buiten de bond om. Niet zonder succes.

Ze droegen ook een tijdje een andere naam: Twente Tubbies, of varianten daarop. Dat had men te danken aan een bijzonder roeipakje, afgeleid van aerodynamische schaatskleding. De Euros/Theta-combinatie was wereldnieuws. Een innovatie die – gek genoeg – geen navolging kreeg. Tussen het vernieuwen door werd ook hard geroeid, regelmatig zelfs heel erg hard. In eigen land werd menige zware vierzonder verslagen en in Luzern veroverden de Tukkers zilver, vlak achter de (toen) ongenaakbare Denen.

Op de Zwitserse Rotsee voelden de Jonkman-mannen zich bijzonder thuis. In 2001 won daar de gehalveerde vier – Simon Kolkman en Robbert van der Vooren – zilver bij de wereldkampioenschappen. Jonkman zit nog altijd in het coachzadel en de Thetaverstekeling – Jeroen Spaans – timmert tegenwoordig (al jaren) als bondscoach aan de carrière van vele talenten.

NLroei
Joris Trooster is inmiddels een fanatieke crossfitter, maar nog altijd beleven duizenden roeiers plezier aan zijn eerdere werk. Want hij innoveerde op vele gebieden en de nestor van de Twente Vier heeft van NLroei.nl een volwassen website gemaakt, waar de tegenwoordige redactie op voortbouwt.

Wil jij NLroei helpen om een eigen redactionele koers te blijven varen? Doe dan mee aan onze crowdfunding! Dat kan hier. Alvast bedankt!