Tweemaal goud op slotdag Coupe

Algemeen

De tweede dag van de Coupe de la Jeunesse was nog succesvoller voor de Nederlandse equipe dan de eerste. Zowel de jongens dubbelvier als de meisjes vierzonder pakten goud. Ook waren er drie zilveren medailles.

De ongestuurde vier met Liza Kooi, Minou Bouman, Lucia Folkers en Demi Straathof ging als een van de favorieten naar het toernooi. Op de eerste dag moesten zij een bittere pil verwerken, toen ze zichzelf na een wat futloze race terug vonden op de vierde plek. Ze revancheerden zich op indrukwekkende wijze. In de finale op zondag roeide het kwartet in de tweede 500 meter weg van Spanje en Italië om de leiding niet meer af te staan.

Wedstrijdplan
De dubbelvier van de jongens wisten wat ze te doen stond voorafgaand aan hun laatste finale. Zaterdag roeiden Auke Kloosterman, Antonie Tilanus, Maarten Worm en Klaas Baud driekwart van de race sneller dan de Italianen maar verspeelde de ploeg teveel in het eerste deel. Met een aangepast wedstrijdplan bleef de schade nu beperkt tot een minieme achterstand. In hun sterke middenstuk roeiden ze dit keer weg van Italië en ze hielden dat tot de finish vast.

Skiffs
Zilveren medailles waren er voor de beide skiffeurs, Robbe Mourits en Louise Liemberg. Net als de vierzonder bij de meisjes, had Mourits iets recht te zetten na zijn vierde plaats van zaterdag. De roeier van Het Spaarne had die dag last van een voedselvergiftiging en was een dag later voldoende hersteld voor een beter resultaat. Alleen de Italiaan Marco Selva bleek een maatje de groot. Liemberg van de Hunze moest na haar goud van zaterdag genoegen nemen met zilver. Ook zij moest nu een Italiaanse voor zich dulden.

Invaller
De meisjesdubbelvier wist een klein stuntje uit te halen. Luna Kuiper moest zich vanwege ziekte terugtrekken, maar met de pas 14-jarige invalster Teuntje Mollee behaalde de boot alsnog een zilveren medaille. Dit ondanks een positiewisseling in de boot waarbij de nieuwe boegroeister Merle Combé voor het eerst het stuurvoetenboord moest bedienen. De Spaarne/Leythe-combinatie met verder Amélie Carrière en Rosemary Jansen hoefde alleen Polen voor zich te laten. De meisjesacht ten slotte was nog goed voor het brons op slechts 0,04 seconde van het zilveren Italië.

De uitslagen zijn hier te vinden.