Roeitoernooi Tokyo start over 479 dagen

Kort

Gisteren werd bekend hoe lang de ‘road to Tokyo’ nog gaat duren. Het Internationaal Olympisch Comité en de Japanse autoriteiten zijn het erover eens dat de opening op vrijdag 23 juli 2021 plaatsvindt. De spelen zullen duren tot 8 augustus. Daarmee is het toernooi net geen jaar verzet, de aanvankelijke opening zou op 24 juli 2020 zijn.

Er gemakshalve vanuit gaand dat de kalender hetzelfde blijft, zullen de eerste roeiers op vrijdag de 23e al meteen aan de start liggen. Kortom, hun road to Tokyo duurt nog 479 dagen. Uiteraard zou de organisatie er nog toe kunnen besluiten het schema aan te passen. Formeel zijn de toernooidata slechts bekend.

Toch ‘s-zomers
Er gingen hardnekkige geruchten dat de Spelen in het voorjaar al gehouden zouden worden. Daardoor zouden de wereldkampioenschappen van allerlei sporten, die ook vaak in de zomer plaatsvinden, ook door kunnen gaan. Toch koos de olympische organisatie daar niet voor. Zij stelden dat sporters die zich nog gaan plaatsen een eerlijkere kans krijgen door de olympische wedstrijden in de zomer te plannen. Immers, slechts 57 procent van de startbewijzen is in het bezit van een sporter of ploeg.

EK voetbal
Andere redenen waren het tevens verplaatste EK voetbal van 2020. Men wilde geen overlap. Ook had een belangrijke televisierechtenhouder van de Spelen, de NBC, een sterke voorkeur voor de zomer, zo meldt het Algemeen Dagblad. 

Tunnel
Voor allerlei evenementen die toch moeten worden verplaatst vanwege de Spelen wordt een beroep gedaan op de flexibiliteit van sporters en bonden. IOC-voorzitter Thomas Bach: “De mensheid zit momenteel in een donkere tunnel. De Olympische Spelen van Tokio kunnen licht bieden aan het einde van de tunnel.”