Tim Heijbrock baalt: ‘We stegen niet boven onszelf uit’

Kort

“Balen”, is ongeveer het enige woord dat over de lippen van Tim Heijbrock komt. Hij praat gisteren in Rio kort na vijfde plaats in de halve finales. Zijn lichte mannen vier-zonder is daarmee verstoten naar de B-finale.

“We hadden ons uiteraard voorbereid op de eindstrijd”, zegt hij teleurgesteld. Minimaal een derde plaats was nodig om daaraan mee te doen, de Nederlanders roeiden de hele race steevast op de vijfde plaats.

Halve finale
“We kwamen in het begin van de halve finale al niet mee”, analyseert Heijbrock. “We roeiden met een aantal goede ploegen die we niet altijd verslaan, dus we moesten flink aan de bak.” Maar niet heel de race was ondermaats, vindt hij. “Het begin ging goed. We stegen alleen niet boven onszelf uit. En dat hadden we wel echt nodig.”

Opladen
Heijbrock heeft het missen van de A-finale nog niet verwerkt. Toch komt hij donderdag al uit voor de laatste race van dit toernooi. “Ik ga nog even balen en erna iets van maken”, zegt hij vastbesloten. “Dat doen we met elkaar en daarin zullen we elkaar moeten ondersteunen. Ik moet me daarvoor wel weer even helemaal opladen. Ons doel is hier overheen stappen en de Olympische Spelen zo goed mogelijk afsluiten., dat moeten we met elkaar doen.”

Tweede

Een lichtere loting in de halve finale had de mannenvier kunnen helpen. Voor een deel heeft de ploeg volgens Heijbrock aan zichzelf te danken dat de loting zwaar was. “In de heats hadden we tweede kunnen worden. We zijn toen zelf niet helemaal goed met de wind omgegaan. Daar hadden we scherper op kunnen zijn zodat de uitslag beter uit zou vallen voor ons. Maar dat is ook een beetje ‘achteraf praten’.” De voorwedstrijden van de lichte mannen viel op een dag waarop er meer over de wind op de Lagoa Rodrigo de Freitas werd geklaagd.

Voorbereiding

Dat Heijbrock de wedstrijden in Rio kan starten is een geluk. Hij is dit jaar een tijd overtraind geweest en zit sinds slechts drie maanden weer in de boot. “Dat was niet de ideale voorbereiding”, erkent hij. “Maar ik heb er wel voor kunnen zorgen dat ik tijdens mijn afwezigheid redelijk fit kon blijven. Daardoor kon ik ook aardig goed terugkomen en hier gewoon starten.”