TicketBox van Belgrado: hoe het zit met de kwalificatie voor Parijs

Algemeen

Het WKspel is op de wagen, en de oranje vloot maakt (op enkele boten na) indruk. Dit weekeinde wordt het eremetaal verdeeld. En het lijkt erop dat Nederland een forse greep in de medaillevitrine kan gaan doen. Maar er zijn ook tickets voor Parijs te verdienen. Die zijn minder schaars dan de blikken, maar er zijn vele kapers op de kust. NLroei zet met dank aan technisch bondsdirecteur Hessel Evertse op een rijtje hoe het zit met de kwalificatie voor spelen. Er zijn twee eisen waaraan moet worden voldaan, de nationale en de internationale. En dan is het ook nog eens zo dat de boten worden gekwalificeerd, maar niet de bemanningen.

Support NLroei hier
 en win dit schilderij!

Aldus, dubbele punt: alle olympische NLboten die aan dit WK meedoen, hebben op één uitzondering na – de mannentweezonder – al aan de nationale uitzendnormen voldaan. NOCNSF eist namelijk dat bij de EK van dit jaar top-5 (vrouwen) of top-6 (mannen) werd gevaren. Daarmee is slechts een deel van de kwalificatiestrijd gestreden. Want daarnaast moet de IOC-norm ook worden gehaald.

Bij dit WK ligt per bootklasse een beperkt aantal startbewijzen klaar. De Holland Acht nam gisteren een belangrijke hobbel want de ploeg haalde de A-finale (top-6). Als het om de startbewijzen voor Parijs gaat, moet de ploeg van stuurvrouw Dieuwke Fetter geen laatste worden, want voor dit boottype is een top-5-klassering vereist.

De IOC-normen
Skiffs: top-9
Dubbeltwee/tweezonder: top-11
Dubbelvier/vierzonder: top-7
Achten: top-5

Herkansingen
Mocht het bij dit WK in de soep lopen, dan is zijn er volgend jaar nog herkansingen. Bij twee wereldbekers en de EK kunnen aan de nationale eisen worden voldaan. Bij het olympisch kwalificatietoernooi – ook bekend als het olympisch casino van Luzern – zijn vervolgens de lastminuteitickets voor Parijs op te halen. De lichte dubbeltweeën en de vrouwenacht ontbreken nu in de oranje vloot, die boten zouden mogelijkerwijs volgend jaar nog gekwalificeerd kunnen worden.

Para’s
PR2-ers Chantal Haenen en Corné de Koning voldeden al aan de normen van NOCNSF, zojuist kwalificeerden zij zich met een finaleplaats voor de Paralympische Spelen. PR1-skiffeuse Eva Mol dient bij dit WK bij de top-7 te eindigen, ze mistte vanochtend de A-finale. Dus moet ze de B-finale winnen op zevende te kunnen worden. Volgend jaar krijgt ze dan nog een aantal kansen om aan de nationale limieten te voldoen.