Mixeddubbel legt lat hoog: ticket naar Parijs + een medaille

Interview

Beiden hebben ze hun eigen sport op de kaart gezet. Corné de Koning deed dat bij het pararoeien, Chantal Haenen bij haar sport: racen in een handbike, oftewel wielrennen op armkracht. Samen vormen zij bij de WK misschien wel het meest bijzondere roeiduo van Nederland. Want – à la korfbal – zij vormen de enige mixedploeg. NLroei sprak beiden aan de vooravond van de WK. Naast een medaille staat er in Belgrado een ticket voor de Paralympische Spelen op het spel. De Koning roeit al meer dan tien jaar, Haenen is na de spelen van Tokyo ermee begonnen.

(tekst gaat verder onder afbeelding)

Doe hier mee aan onze crowdfunding en maak
gratis kans op het (roei)boek Zwarte Vogel.

In 2022 stapten ze voor het eerst met elkaar de boot in. De Koning heeft er een herinnering aan. “Ik weet nog dat ik vooral zelf moest terugdenken aan mijn allereerste keer in een roeiboot. Dat was met Esther van der Loos samen. Later hoorde ik van haar dat ze doodsangsten had uitgestaan. Dat was een grapje, maar supergoed ging het in elk geval niet”, zegt De Koning. Haenen weet van het prille begin vooral nog het krachtsverschil. “Eigenlijk is het natuurlijk een beetje raar dat je als vrouw en man samen in een sportteam zit. Ik ben als ik dat van mezelf mag zeggen zeker niet slap, maar niettemin is er sprake van een contrast. Maar dat went”, vindt ze.

Parijs
Inmiddels zijn ze verder in de tijd.  “We hebben natuurlijk een verschil in roeiervaring, maar dat is nou eenmaal een gegeven. Net zoals het een gegeven is dat Chantal ook een andere sport doet: fietsen. Ook een onwijze trainingssport natuurlijk. Wij komen verder door onze roeilat hoog te leggen. Het doel dat we samen najagen is dit jaar kwalificeren voor de Paralympische Spelen en daar een medaille te behalen. Stapsgewijs boeken we progressie”, weet De Koning.

En het gaat goed met fietsen van Haenen. Recent werd ze wereldkampioen tijdrijden, op de weg werd ze nipt verslagen en moest ze genoegen nemen met zilver. Om die resultaten te bereiken draait ze natuurlijk een eigen trainingsprogramma. “Over het jaar heen trainen twee tot drie dagen per week in de boot samen, voor de fiets-WK was er wat minder tijd voor roeien, nu voor Belgrado meer.” Ze kwalificeerde zich al voor de handbike-onderdelen van Parijs. Als het komende week in de boot lukt, komt het roeien daar ook nog eens bij.

Wedden
Een onvermijdelijke vraag aan Haenen gaat over het wedden op twee paarden tegelijk. “Het zijn er eigenlijk drie, want bij het fietsen kom ik uit op twee onderdelen. En daar komt hopelijk de boot bij. En ik vind het allemaal leuk, ook het feit dat het trainen er extra uitdagend door wordt. In Parijs is het roeiprogramma eerst. Dat maakt de voorbereiding weer anders.” De Koning spreidt ook zijn kansen, als enige Nederlander start hij te Belgrado in twee boten. Hij verdedigt zijn skiffwereldtitel.

Hij ziet een toenemende belangstelling voor het pararoeien. “Er doen steeds meer ploegen mee, in Belgrado zijn er dertien. Daarnaast skiff ik dus nog, wat ik in mijn veld zie is dat een flink aantal van mijn collega’s geen dubbeltwee maatje hebben, die kunnen dus ook niet naar de paralympics. Dus heb ik mazzel.”