Dudokroeier schreef boek over verschrikkelijke oorlog en fraaie roeivriendschap

Algemeen Recensie

De roeiers en roeisters van Dudok van Heel zijn opvallende blikvangers. Meestal doen ze dat niet door heel veel wedstrijden te winnen. Het is vooral het oranje tenue dat opvalt. Als coach heb ik vele eerstejaars kunnen uitleggen dat het Dudokverschijnsel niet om bondsroeiers ging, maar om legerofficieren in opleiding. Woorden als ‘militaire academie’, ‘Breda’ zullen daarbij zijn gevallen. Volledigheidshalve: het is niet uit te sluiten dat daar ook een enkele keer ‘roei & fietsinfanterie‘ aan is toegevoegd, of woorden van gelijke strekking. En dat laatste was niet noodzakelijkerwijs positief bedoeld.

Het kan bijna niet anders dan dat boegroeier Niels Roelen in 1996 met zijn Dudoktwee ook in mijn blikveld roeide. Was toen te bevroeden dat hij als dappere Dudokereen paar jaar later in Afghanistan zou dienen? ‘Nee, dus’, zeg ik om er zelf maar antwoord op te geven. Roelen werd uitgezonden. Niet door de KNRB naar een WK, maar op missies van de NAVO en de VN.

Ontsporen
Majoor Roelen is afgezwaaid en inmiddels wordt hij vaak gevraagd om het nieuws over bijvoorbeeld Afghanistan te becommentariëren of te duiden. In de tussentijd heeft hij zich op onder andere schrijven gestort en verschenen er meerdere boeken van zijn hand. Zwarte Vogel is zijn tweede roman en gaat over een vriendschap tussen twee mannen. Zij bouwden in hun stuurloze twee een sterke band op. Hun verbond werd hevig op de proef gesteld. Een van de roeiers maakte tijdens zijn uitzending in Kosovo heftige dingen mee en ontspoort.

Martini
In zijn boek beschrijft Roelen met precisie min of meer de constante (en deels impliciete) zoektocht naar de mogelijkheden om de vriendschap overeind te houden, ondanks alles. En dat alles is nogal veel. En het verhaal gaat over roeien. De hechting tussen de twee vrienden vond plaats in de boot. Roelen neemt de lezer mee op het trainingswater van Dudok van Heel, maar ook bijvoorbeeld naar Harkstede toen het ging om de reis van twee kilometer tijdens de roemruchte Martini Regatta.

Zwarte Vogel is een aanrader, niet per se vanwege het roeien dat de klok slaat, maar veel meer omdat het inzicht geeft in wat er kan gebeuren met twee jongen mannen die een oorlog (of missie) worden ingestuurd. Met terugwerkende kracht kijk ik nu anders naar de zoetwaterzeeverkenners van het roeiregiment.

Het boek kan onder andere via Libris.nl worden besteld.