Studenten in spe willen roeien

Algemeen

Deze weken kunnen wel eens belangrijk worden voor de nationale vlootbemanning bij Parijs 2024 en Los Angeles 2028. Vandaag begint in veel studentensteden de introductieweek. Vorige week vonden die van Leiden, Utrecht en Groningen al plaats.

Het is weer tijd voor nieuw bloed in de roeiwereld. Al jaren is roeien populair onder studenten in spe. Redenen daarvoor zouden de successen van Rio zijn, maar ook dat studeren en sporten fijn is voor studenten zonder basisbeurs. Een sportschoolabonnement is niet meer nodig en de sport biedt enige discipline.

Populariteit
Ook dit jaar zagen verenigingen weer veel animo. “We kunnen maar 305 mensen plaatsen, inclusief de leden die in april worden aangenomen. Daarom hebben we meer dan 280 mensen de deur moeten wijzen”, zegt Jeroen Boot, die Tritons introductiecommissie ‘het Kader’ voorzit. Ook in Leiden ziet Thomas Disseldorp, de commissaris extern van Asopos de Vliet, veel toeloop. “Ons aantal inschrijvingen stijgt al jaren.”

Ledenstop
Ook Asopos kent een loting en kan niet meer al het animo plaatsen. Disseldorp: “We nemen in totaal 250 nieuwe mensen aan. Het groeit onder studenten. Men weet steeds meer dat roeien echt een studentensport is en je hebt een doel bij de vereniging die je kiest, namelijk gaan roeien. En het is wel leuk dat je heel fanatieke mensen blij kunt maken met het vooruitzicht dat de Spelen halen mogelijk is.” Boot ervaart de combinatie van sport en gezelligheid die een roeivereniging kan bieden ook voor velen doorslag geeft om zich aan te melden. Triton beschikt over enkele nationaal goed presterende roeiers en heeft de laatste twee jaar een sterke oude vier. “Dat trekt met name jeugdroeiers”, ziet Boot. “En daar zijn we heel blij mee.”

Indruk
Om de aandacht te wekken van de nieuwe studenten, proberen verenigingen met evenementen tijdens de week indruk te maken. “Dan komen ze in hun drukke week jouw kant op. Het klapstuk dat wij hebben is het watersportfeest”, zegt Disseldorp. “Dat is een enorm festival met alle bevriende watersportvereniging bij ons op de loods, met op allerlei locaties muziek. Daar komen zo’n 3000 mensen op af.”

Evenement
Boot prijst de woensdagavond van Triton. “Dat is een evenement waarbij leden, oudleden en nieuwe aanwas aanwezig zijn. Hier wordt de sfeer van Triton neergezet.” Nieuwe leden kunnen zich tot en met donderdag aanmelden bij de club. Daarna groeit er geen gras over deze aanmelding. “Op vrijdag volgt de barbecue voor nieuwe leden.”

Concurrentie
In Leiden vist Asopos in dezelfde poel met studenten als Njord en in Utrecht proberen Triton en Orca beide de beste leden binnen te halen. “Mensen kiezen het type vereniging dat bij ze past. We merken weinig concurrentie”, zegt Disseldorp. In Utrecht gaat de werving in harmonie. “Ik heb goed contact met Orca en zij met ons. Dat ging echt heel goed”, zegt Boot. “Akkefietjes konden we goed en snel oplossen. Maar er gaat een grote groep naar ons en een grote groep naar Orca. Daar ervaren we niet echt concurrentie.”

Slettenbokaal
Ook Groningen heeft de introductieweek achter de rug. Vorig jaar raakte Aegir in opspraak over de zogenaamde ‘Slet van de zomer bokaal’. Een column hierover verscheen in clubblad De Ster. Deze leidde tot uitsluiting bij de academische jaaropeningen een een schorsing bij moedervereniging Vindicat. De lustrerende vereniging heeft daarom de hand dit jaar in eigen boezem gestoken. “Na de ophef hebben we direct kritisch gekeken naar al het reilen en zeilen binnen Aegir. We zijn het gehele jaar actief en proactief bezig geweest met een cultuurverandering. Bij alles hebben we gekeken of de activiteiten iets bijdroegen aan waar het bij Aegir in de kern om draait: hard roeien. Was dit niet het geval, dan hebben we het aangepast”, zegt voorzitter Sándor Kruse.

Succes
En beleid was overigens niet zonder succes. ”Op sportief gebied hebben we een erg goed jaar gehad, met goed presterende eerstejaars ploegen en middengroepen. Daarnaast hebben we veel extra’s weten te leren door het organiseren van het nationaal roeicongres in samenwerking met de KNRB in januari.”