Studenten hebben al 150 jaar een belangrijke rol in het Nederlandse roeien

Column

Studenten hebben iets met roeien en dat is al een hele tijd zo. De oudste roeivereniging van Nederland is De Hoop uit 1848. Als eerste studentenvereniging werd in 1874 Njord opgericht, nu dus 150 jaar geleden.

En al snel volgden meer studentenclubs. Zelf ben ik ook pas als student gaan roeien, daarvoor had ik er nooit aan gedacht. In onze nationale equipe zitten ook  nog steeds roeiers en roeisters die pas in hun studietijd voor het eerst met deze sport zijn begonnen. Tegenwoordig heeft een meerderheid binnen de equipe al als junior geroeid, maar velen zijn lid van een studentenroeivereniging.

Studenten en roeien hebben dus wat met elkaar, waarbij een belangrijk punt is: hoe houd je ze als vereniging vast. De eisen aan de studieduur zijn strenger geworden en dat maakt het lastig. Je moet er als bestuur dus actief mee bezig zijn en tijd in stoppen.

Het aardige van een studentenploeg is dat je contact houdt met elkaar. De ouderejaarsploeg waarin ik roeide komt nog jaarlijks bijeen en mijn oude coaches ontmoet ik regelmatig. De dames uit het Njord-bestuur 1974-1975 eten ook nog elke drie maanden met elkaar. De komende afspraak staat in mijn agenda en dan is bij mij het vaste gerecht kaasfondue. En studentenverenigingen leveren dus nog altijd olympische deelnemers. Ik denk aan Stef Broenink die bij Njord leerde roeien en er nog regelmatig komt.

Voor de toekomst speelt dit: hoe trek je voldoende studenten voor het roeien en hoe houd je ze na het afstuderen betrokken bij de sport. Dat laatste is best lastig, mensen gaan werken en beginnen vaak een gezin, maar toch probeer vooral als niet-studentenvereniging een stuk roeiplezier te bieden. En een beetje studentikoos gedrag mag daarbij af en toe best.