Scheenaard: ‘Tot nu toe zijn finales bijna altijd onze beste races geweest’

Achtergrond

Winst en verlies lagen dicht bij elkaar. Waar Stef Broenink en de dubbel van Lisa Scheenaard en Roos de Jong zich met een derde plek kwalificeerden voor de finale én de Olympische Spelen, slaagden Niki van Sprang en Amos Keijser en skiffeuse Laila Youssifou daar niet in.

Zoals wel meer ploegen die zich namens Nederland plaatsten voor de finale, gaven ook de roeisters uit de dubbeltwee aan niet optimaal te hebben geroeid. “De druk stond er toch behoorlijk op, dat zorgde ervoor dat we niet onze beste race roeiden”, liet De Jong weten. “Maar we zijn heel erg opgelucht dat het is gelukt.”
[su_quote]Geen NLroei zonder crowd funding! Support de onafhankelijke roei-journalistiek, dat kan hier. Bedankt![/su_quote]
Doorstomen
De vrouwen lieten vooral een sterk middenstuk zien. Scheenaard: “Onze start is eigenlijk niet goed genoeg, maar dat is even wat het is. We hebben dit seizoen te weinig met elkaar geroeid om die beter te krijgen. Dat zal later moeten. Maar na 500 meter zijn we volgens mij goed doorgestoomd in het veld. Daar hebben we het verschil gemaakt.”

Eindsprint
In de eindsprint moest het duo de tweede plaats prijsgeven aan Canada. “Dat kan ook nog iets soepeler, hopelijk lukt dat in de finale”, aldus de Eindhovense. Een race waar Scheenaard naar uitkijkt. “Tot nu toe zijn finales vaak onze beste races geweest, dus laten we hopen dat dat weer zo is.” De Jong vult aan: “Het belangrijkste is nu gelukt, dus we kunnen nu zonder al teveel stress de finale varen.”

Ronddolen
Even daarvoor slaagde de evenknie bij de mannen niet in die missie. Een vierde plek was het hoogst haalbare voor Keijser en Van Sprang. De Roemenen sprintten hen in de laatste 500 meter voorbij, net toen het Nederlandse duo het snel gestarte Nieuw-Zeeland had achterhaald. Lang liep Van Sprang doelloos rond bij het finishterrein om de klap te verwerken.

Ritme
Enkele uren later toonde hij zich zelfkritisch: “Je gaat natuurlijk nadenken waar we het hebben laten liggen, want de race was zeker niet slecht. Maar in het begin hebben we ons misschien iets teveel op onszelf gefocust met het vertrouwen dat het wel goed zou komen. Daar zakte ons ritme ook net iets teveel.”

Starten
Zijn conclusie was dat ze hun kracht wellicht niet goed genoeg hebben gebruikt. “We wisten dat de Roemenen hard kunnen eindsprinten, maar wij kunnen hard starten. Dat hebben we te weinig gedaan.” Het duo wacht zondag nog de taak zich via een top-5 plek in de B-finale te plaatsen voor het IOC.

NOCNSF
Het is afwachten wat de Nederlandse sportkoepel NOCNSF, dat strengere normen hanteert, dan beslist. “In dit veld is een top-6 klassering voor de Olympische Spelen eigenlijk een krankzinnige eis. Iedereen uit onze race heeft wel een keer van iedereen gewonnen, maar ook verloren. Als je dit toernooi zes keer achter elkaar organiseert, zal je steeds een andere uitslag krijgen.”

Broenink
Van Sprang zal ook nog moeten afwachten wat er nu gebeurt met Stef Broenink, die altijd nog met Melvin Twellaar de dubbeltwee kan bemannen. De Leidenaar zal zich echter eerst richten op een medaillepoging in de skiff aanstaande zondag. “Ik ga de finale vrijuit roeien en dan zie ik wel waar ik strand”, vertelde hij voor de camera van NLroei.tv.