RV De Waal opent officieel Ondine-loods

Kort

Roeivereniging De Waal heeft dit weekeinde haar drijvende botenloods aan de Spiegelwaal eindelijk officieel kunnen openen. De Nijmeegse club kocht de loods 2,5 jaar geleden over van het ter zielen gegane Ondine uit Amsterdam, maar kon lang geen vergunning van de gemeente krijgen voor een plek in het water bij de sociëteit aan de Oosterhoutsedijk.

Het werd De Waal door het stadsbestuur niet in dank afgenomen dat de vereniging zich had terug getrokken uit Het Bastion, een gebouw dat bij het creëren van de Spiegelwaal in 2016 onder de Waalbrug is gebouwd. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat alle watersportverenigingen daar zouden plaatsnemen. Omdat de huisvestingskosten veel hoger uitpakten dan gepland en dat het talud naar het water te steil voor oudere leden zou zijn, trok burgervereniging De Waal zich terug. Hierdoor werd het nog lastiger voor de Gemeente voldoende huurders voor het gebouw te vinden.

Opknapbeurt
Dit voorjaar werd echter bekend dat de loods dan toch in gebruik mocht worden genomen. Sindsdien verplaatsten de leden vooral de zwaardere boten naar de plek dichtbij het water. De andere boten blijven in containers liggen op het terrein van de sociëteit. Ook knapten zij de bijna 50 jaar oude loods op, maar deze zal als herinnering aan de oude roeivereniging van Shell nog wel Ondine blijven heten. Een filmpje van de opening staat hier.

Phocas
Het huisvestingssucces van De Waal staat in schril contrast met de situatie van studentenvereniging Phocas, dat wél in zee ging met de gemeente en eigenlijk al had gehoopt in het Bastion te zitten. Om verschillende reden is daar nog steeds niets van gekomen. De verhuizing staat nu gepland voor medio 2022. Ondertussen is het botenhuis aan het Maas-Waalkanaal zwaar verouderd en niet toegerust op het aantal leden dat de club heeft.