Rotterdam vandaag: Helft juniorenvloot een ronde verder

Wedstrijden

De acht oranje juniorenboten verschenen vandaag allemaal aan de Rotterdamse start. Na de eerste krachtmeting zijn vier boten een ronde verder, vier zullen dat in de herkansing nogmaals proberen.

Ben van Brussel en Tristan Voskuilen roeiden in de jongens dubbeltwee glansrijk naar de kwartfinales. Zij lieten er geen gras over groeien en lieten de rest van het veld flink achter zich door met elf seconden voorsprong over de finish te komen.

Zwaar
De naar goud hunkerende Bram Schwarz had het zwaar in zijn jongensskiff. Hij werd vierde en dat was precies voldoende om de kwartfinale te halen. Hij finishte wel op ruime achterstand op de top drie in zijn heat. De Nederlander lag tweede op de helft van de race, maar zakte weg naar de derde en later dus de vierde plaats. Maar de volgende ronde is gehaald.

Voorsprong
De meisjes vierzonder van Fieke Verhaaf, Naomi Visser, Femke van de Vliet en Anne Klok is door naar halve finale. Het viertal werd derde in de race waar de top drie direct doorstroomt. Vooral de ploeg uit de Verenigde Staten lag ver voor op de rest van het veld. De Hongaren werden tweede, maar wel met op hun beurt een flinke voorsprong op de Nederlanders.

Gat
Willem Buist, Lodewijk Tilanus, Charles de Monchy en Thomas Hogeboom, die zich verenigen in de jongens dubbelvier moesten bij de snelste vier zitten voor een plaats in de kwartfinale. Zij behaalden de derde plaats en stelde de volgende ronde daarmee veilig. Ook hier is een groot gat van twaalf seconden op de voorgangers.

Tweede
Favoriete Karolien Florijn finishte in de vrouwenskiff als tweede, achter de Italiaanse Clara Guerra. Door te winnen had ze direct in de finale kunnen belanden, maar dat zal ze nu gaan proberen via een herkansing. Gezien haar voorsprong van een kleine halve minuut op de nummer drie moet het geen probleem zijn voor de Leidse om zich daar alsnog een plek te verwerven in de eindstrijd.

Lastig
Het was voorzien dat de jongensacht het lastig zou gaan krijgen tegen oppermachtige landen als de Verenigde Staten en Duitsland. Die landen werden respectievelijk eerste en tweede in de heat. Ook de Roemenen bleken een kleine twee seconden te snel voor de Oranjeroeiers Jan de Boer, Obbe Tibben, Pieter Kerpestein, Joris Moerman, Gert-Jan van Doorn, Olav Molenaar, Thomas van Olderen, Jorke Kooijenga en stuurman Mees van Nierop. Daar slechts de winnaar zich direct voor de finale plaatst wacht de ploeg van Ronald Florijn in de herkansing opnieuw een pittige strijd.

Grijpen
De jongens tweezonder van Jan Christian Nelis en Wiebe Veenstra moet eveneens herkansen. Zij werden netjes tweede, maar alleen de nummer één vond direct doorgang naar de halve finales. Met hun tweede plaats van vandaag ligt het in de herkansing voor het grijpen. De voorsprong op de rest van het veld was ruim.

Laatste
De meisjesacht had het zwaar in eigen land. Celine den Bremer, Willemijn van Olderen, Tommie de Rooij, Susanna Temming, Ilse Feenstra, Femke Paulis, Fenna Verberne, Mick Jonkers en stuurvrouw Jip Swilders kwamen er de hele race niet echt aan te pas. De ploeg lag aanvankelijk vierde, maar werd vijfde en laatste en zal via een herkansing opnieuw een gooi doen naar een finaleplaats.

 

 

Vanmiddag starten op de WK de volgende Nederlandse ploegen:

 

Vanmiddag starten deze roeiers op de WK onder de 23 jaar: