Roeicentrum Vianen: Utrechtse studenten wijken uit

Algemeen

Het zat er al even aan te komen, maar de roeiloods die de Utrechtse verenigingen Orca en Triton al een tijdje aan het Merwedekanaal in Vianen willen uitbaten, is geopend. Dit gebeurde afgelopen zondag tijdens een plechtig moment. “Ondanks het matige weer kwamen er meer mensen op af dan verwacht”, zegt Ross Goorden.

Maak kans op een uniek fotoboek van Merijn Soeters en wordt NLroei-donateur, klik hier.

Goorden is secretaris van de Stichting Roeien in Vianen, die speciaal in het leven is geroepen om het studentenroeien in de kleine plaats mogelijk te maken. De studentenclubs verkassen met een deel van hun wedstrijdsectie naar een ander kanaal omdat het Mederwedekanaal, waar zij in Utrecht op trainen, druk en smal is. “In Vianen is er de mogelijkheid om lange en rechte stukken goed te trainen op hartslag”, zegt Goorden. “We kunnen er goede duurtrainingen in de boot doen.”

Ongestoord
Op het Utrechtse thuiswater is dat niet haalbaar. “Als je de opties in Utrecht en Vianen concreet naast elkaar legt, kun je in de stad maar drie of vier minuten lang in hoog tempo roeien. Daarna moet je alweer gaan omkijken voor andere roeiers, pleziervaart of woonboten die mogelijk in de weg liggen. Ongestoord kilometers maken is er onmogelijk.”, ervaart Goorden. “Fysiologisch is goed te onderbouwen waarom we graag uitwijken naar Vianen. Het is er lang en breed, en er is een goed coachfietspad met weinig verkeer.”

Faciliteiten
De faciliteiten van het ‘roeicentrum Vianen’ bestaan uit een kale loods met een grote schuifdeur en een bol dak. Boten en riemen kunnen er goed worden opgeslagen. De boten gaan te water op twee door Willem III geschonken vlotten. “Het is er precies breed genoeg om in te stappen met een acht”, weet Goorden nadat een Amstelbekeracht er een paar weken geleden te water ging. “Er worden momenteel gesprekken gevoerd over de inrichting van de loods. Met goede stellingen moeten we er zestig tot tachtig roeiplekken kwijt kunnen.”

Tijdelijk
De huidige faciliteiten zijn tijdelijk. Op het eiland waar de loods staat is in de toekomst woningbouw gepland. “Maar daarmee wordt op zijn vroegst pas eind juni 2019 begonnen”, weet Goorden. “We kunnen er dus minimaal twee seizoenen terecht. Er lopen nog gesprekken om te kijken of we er tijdens de bouw van de wijk nog een tijdje kunnen blijven zitten. Er is ook overleg met de gemeenten Vianen om langer in de nieuwe buurt te kunnen blijven.”

Rijnenburg
Ook speelt in de regio Utrecht nog, of eigenlijk opnieuw, het plan voor de mogelijke roeibaan in de polder Rijnenburg. Die locatie is dichterbij Utrecht dan Vianen. In 2004 is de ontwikkeling ervan in de ijskast beland, toen de bouw van een nieuwe woonwijk geen doorgang vond. “Momenteel loopt er weer een haalbaarheidsonderzoek”, zegt Goorden. “De verenigingen zijn aan het kijken hoe de aanleg van de roeibaan kan worden versneld.”