De KNRB gaat dit seizoen investeren in een scullprogramma voor mannen. Het is de bedoeling dat er bij de WK in Sarasota een zware dubbelvier of dubbeltwee aan de start ligt. Mogelijk zelfs beide boten.
Sinds enkele weken is er onder begeleiding van bondscoach Eelco Meenhorst een trainingsgroep geformeerd die geregeld met elkaar op de Bosbaan roeit. Indien mogelijk kan men er zelfs op dagelijkse basis terecht. Ook de lichte mannen, waarvan onlangs bekend werd gemaakt dat hun programma op een lager pitje komt te staan, vallen onder dit programma.
Instroom
“Komend jaar ligt de prioriteit bij de zware mannen weer bij het boordroeien. Maar zoals het er nu naar uitziet, stopt van de groep uit Rio bijna niemand. Hun hoge niveau moeten we natuurlijk continueren, maar tegelijkertijd zien we ook dat er een grote groep jongens met talent aan de deur klopt. Die willen we een kans geven”, aldus Meenhorst.
Opstap
De coach hoopt op deze manier dat er alsnog voldoende instroom van talent binnen de equipe komt. Hij verwijst daarbij naar het jaar 2014. “Ook toen hadden we een scullprogramma. Een aantal van die scullers is daarna de boordgroep in gekomen en hebben daarin een belangrijke rol gespeeld.” De olympische roeiers Dirk Uittenbogaard, Peter van Schie en Harold Langen zijn daar het bewijs van.
WK
Meenhorst benadrukt dat het niet enkel een talentontwikkelingsproject betreft. “We denken ook echt een boot te kunnen formeren voor de WK in Sarasota. We willen het in elk geval een echte kans geven.” Met de erkend snelle skiffeur Koen Metsemakers en tweevoudig U23-medaillewinnaars Abe Wiersma en Amos Keijser, lijkt het in elk geval niet moeilijk een goed begin te maken.
Groep
Naast deze talenten zijn ook Bastiaan Colette (Okeanos) en Floris Röling (Njord) uitgenodigd. Röling heeft gezien andere drukke werkzaamheden er momenteel echter voor gekozen in Leiden te blijven trainen. Voormalig juniorenskiffeur Bram Schwarz zit vooralsnog bij de groep, maar de kans is groot dat de Spaarne-roeier vanaf januari bij de universiteit van Washington aan de slag gaat.
Amerika
Meenhorst kijkt echter ook met interesse naar andere roeiers die in Amerika trainen. Zo is Niki van Sprang, die vier jaar lang in Berkeley studeerde en in januari terugkomt, ook welkom. “Daarnaast kijken we goed naar de jongens die nu in Amerika studeren. Als zij in juni klaar zijn met hun seizoen gaan we de tijd nemen om te zien of zij niet alsnog van toegevoegde waarde zijn. Dit post-olympische jaar is daar nog uitermate geschikt voor.”
Lichte mannen
Ook de mannen uit de voormalige olympische lichte vierzonder vallen momenteel onder Meenhorst. “Het is natuurlijk afwachten wat er gaat gebeuren met het olympisch programma. We gaan nu in elk geval proberen een snelle dubbeltwee te formeren. Mocht de lichte vier op het olympisch programma blijven, dan kunnen we dat altijd nog omgooien. Ze zien deze groep gelukkig niet als diskwalificatie, maar meer als leuke uitdaging weer iets anders te kunnen doen.”
Druk
De Amsterdammer beaamt dat hij veel te coachen heeft. “Het is inderdaad een behoorlijk grote groep, maar vooralsnog loopt het prima. Alles gaat in nauw overleg met de betrokken coaches. Een aantal jongens is door de week niet beschikbaar. Amos bijvoorbeeld loopt vijf dagen per week stage in Delft en Koen heeft veel studieverplichtingen in Nijmegen.”
Meetmomenten
Na de meetmomenten zoals de Hel van het Noorden en de NK Indoorroeien kunnen er ook nog eens roeiers bijkomen. “Dat is echt voor de rest van Nederland bedoeld om zich te laten zien. Het zou goed kunnen dat we ergens iemand over het hoofd hebben gezien.” Meenhorst sluit dan ook niet uit Hel-winnaar Lennart van Lierop straks alsnog wordt uitgenodigd.
Nereus
Opvallend genoeg zitten tussen de nieuwkomers geen roeiers uit de Nereus-groep van Diederik Simon. Ook niet bij de boordgroep waarvoor mannen hoofdcoach Mark Emke Jasper Tissen (Skadi) en Wouter Withagen (Vidar) heeft uitgenodigd als ‘meetrainer’. “Het is niet zo dat we een aantal van deze roeiers niet zouden willen hebben. Nereus heeft naar het schijnt zelf ambitieuze plannen, maar er zijn hier wel gesprekken over gaande.”
Braas
Naast dit project blijft Stef Broenink voorlopig in de skiff. Het is de bedoeling dat hij zich komend seizoen gaat meten met de wereldtop. Meenhorst zijn oude pupil Roel Braas heeft vooralsnog geen skiffambities. “Roel wil gewoon in de snelste boot die wordt gemaakt. Afgelopen anderhalf jaar heeft hij eraan geproefd om prijzen te winnen en dat smaakt naar meer. Die kans lijkt vooralsnog het grootst in een boordnummer.”
©NLroei, 3-12-2016