Paulis en Head als eersten genomineerd voor sportploeg van het jaar

Kort

Het kwartje begint te vallen. Maaike Head en Ilse Paulis vormden de enige Nederlandse gouden ploeg bij de Olympische Spelen. Alle andere gouden plakken van Nederlanders zijn in Rio door individuele sporters behaald. Het leverde de teamsporters een rechtstreekse nominatie op in de categorie ploeg van het jaar. De Skadi/Nereus-combinatie neemt het ditmaal op tegen de handbalvrouwen (vierde in Rio) en de beachvolleyballers Brouwer/Meeuwsen (brons). Op 21 december wordt de uitslag van de verkiezingsstrijd bekendgemaakt.

Zo beschrijft de NOS Head en Paulis: “Wie vorig jaar had gezegd dat de roeisters de gouden medaille zouden winnen in de lichte dubbeltwee bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, zou voor gek zijn verklaard. Sinds de veertiende plaats op de WK is er veel veranderd. In 2016 stond geen maat op Head en Paulis: ze wonnen alles wat er te winnen viel, inclusief de olympische finale.”

In een filmpje dat via deze link bereikbaar is, legt de NOSjuryvoorzitter uit hoe de nominaties tot stand kwamen. Een gouden medaille leidt kennelijk niet in alle gevallen tot een nominatie, Josy Verdonkschot en Nienke van Zijp zijn gepasseerd, terwijl de coach van de volleybalvrouwen – Giovanni Guidetti – wel kan worden gekozen tot coach van het jaar. Zijn ploeg werd in Rio vierde.