Robert Lücken: “Met het mes op de keel kunnen we het”

Achtergrond

Als een raket starten en dan doorbouwen. De Holland Acht stond er gisteren weer. De ploeg van slag Robert Lücken dwong met dat recept overtuigend een finaleplaats af. Een verschil van dag en nacht met de in de voorwedstrijd volgzaam roeiende ploeg.

“De voorwedstrijd ging niet goed, dat was duidelijk. We hebben een heldere nabespreking gehad waarin harde woorden zijn gevallen. Het ‘no nonsense roeien’ moest weer terug. Vervolgens hebben we later in de week extra lang getraind. Toen kwam de scherpte weer terug”, aldus Lücken.

Support NLroei, klik hier en doneer!

Start
Een beetje tot zijn eigen verbazing ging de herkansing vanaf haal één al prima. In een interview met NLroei had hij eerder voorspeld dat er mooie dingen kunnen gebeuren als de Holland Acht goed vertrekt. “De startfase ging echt goed en we konden nog weglopen ook. We voelden dat we deze wedstrijd gingen winnen. En dat gebeurde”, zegt hij.

Mes
Maar de ervaren slagman blijft met twee benen op de grond. “We mogen trots zijn, maar we zijn het natuurlijk ook aan onze stand verplicht om de finale te halen. Met het mes op de keel kunnen we het. Vanaf nu moeten we weer naar de eindstrijd toeleven. Daar moet het gaan gebeuren.”

Zand
Het lijkt erop dat de Holland Acht de vorm van vorig jaar in Luzern weer nadert, toen domineerde de ploeg meedogenloos de finale, elke haal was raak. “We gaan nu goed, maar onze valkuil is dat er zand in de raderen komt als we moe worden. We pakken vroeg in de haal veel druk, maar als we door vermoeidheid wat uit fase gaan lopen, is dat heel lastig te reproduceren. Dus dat wordt een punt om op te focussen. Bij de herkansing haperde het even, maar onze stuurman Diederik van Engelenburg ving dat goed op en kreeg de boel weer bij elkaar.”