Rotterdam: eind goed, al goed?

Achtergrond Dagprogramma

Zeven boten varen vandaag in de A-finales van olympische velden, twee paraploegen doen ook mee om de medailles. NLroei zet het programma voor de slotdag van een tot dusver bewogen toernooi op een rij. En hier zijn de startlijst, de (aanstaande) uitslagen en de livestream. Het lijkt erop dat de wind is gaan liggen en vandaag niet meer stevig gaat staan. Dat zou een opsteker zijn voor het tot dusver geflatteerde toernooi in eigen land.

B-finales
Om 8:48 u starten Niki van Sprang en Amos Keijser in de dubbel, 8:58 u vertrekken Nederland 1 en Nederland 2 in de vierzonder. Guillaume Krommenhoek (9:33 u) gaat de Holland Beker niet winnen, maar mogelijk wel de B-finale ervan. De vrouwenacht kwam nog niet echt fijn uit de verf, wellicht lukt dat om 9:38 u alsnog.

A-finales
11:36 u Annika van der Meer en Corné de Koning zijn tegenwoordig de gouddelvers van Nederland. Gisteren wonnen zij in de skiff, vandaag gaan ze samen hun enige tegenstander verslaan: Oekraïne. De vraag is met hoeveel bootlengten.

12:06 u Skiffheadwinnaar Melvin Twellaar en vice Europees kampioen Stef Broenink hebben elkaar gevonden. Zij vormen een dubbel met uitzicht op een medaille. Mogelijk zelfs een olympische. Wat ze waard zijn, laat zich vandaag toetsen onder hopelijk gelijkwaardige omstandigheden.

12:20 u De voorheen ongeslagen vierzonder van de vrouwen heeft in Rotterdam de topvorm nog niet laten zien. Ploegnestor Ellen Hogerwerf wees er al op dat Denemarken en Australië niet onderschat mogen worden.

12:48 u In de gemixte boordviermet hoeft Nederland drie tegenstanders. Het moet raar lopen als er geen medaille wordt binnengehaald.

13:17 u Marieke Keijser en Ilse Paulis presteerden gisteren het onmogelijke. Vanaf een kansloze boei grepen ze de eerste plaats in hun halve finale.  China en Nieuw-Zeeland zijn vandaag in de A-finale geduchte concurrenten.

13:31 u De vrouwendubbelvier maakt een turbulente tijd door. Zowel beoogd slag Nicole Beukers als haar vervangster Olivia van Rooijen zijn geblesseerd. Mieke Wilms is door Josy Verdonkschot opgetrommeld. Zij kon (bij wijze van spreken) vanaf het botenhuis van Njord naar de Willem-Alexanderbaan fietsen om plaats te nemen op de slagplaats. Alsnog vandaag een medaille winnen, zou een geweldige anekdote opleveren, passend in een meisjesboek.

13:45 u Dertig jaar geleden werd Nederland wereldkampioen in de dubbelvier. Rutger Arisz zat op slag, hij is nu voorzitter van de roeibond. Hij zou dit jaar wel eens de gouden WKmedaille mogen uitreiken aan de bemanning van de huidige dubbelvier. Metsemakers, Wiersma, Wieten en Uittenbogaard zouden ‘over dit toernooi heen trainen’ om straks bij de WK optimaal te kunnen presteren. De mannen zijn vandaag dus mogelijk wat moe, maar onder eerlijke omstandigheden moeten deze mannen op hun (exceptionele) klasse het podium kunnen halen.

13:59 u Van de Holland Acht mag nog niet worden verwacht dat het in Rotterdam Duitsland op de knieën krijgt. Recent zijn twee in de USA studerende krachtpatsers ingestapt, hun inwerkperiode zal nog niet zijn voltooid. Interessant is hoe Holland ligt ten opzichte van de Kiwi8. Coach Mark Emke mag dromen van olympisch goud, maar moet ook wakker blijven om straks in Japan niet met lege handen te staan. Nu de vierzonders niet uit de verf lijken te komen, is het geen rare gedachte nog eens de fysieke capaciteiten van de achtbemanning tegen het licht te houden.

14:12 u Lisa Scheenaard heeft het weer geflikt, ze zit in de A-finale van de wereldbeker, dit keer tevens Ladies Trophy. Scheenaard heeft het niet zo op de laatste plaats, maar het podium lijkt dit keer niet binnen haar bereik. Hoewel de krachtsverhoudingen bij deze wereldbeker getroebleerd zijn door de baanverschillen in de voorronden, lijkt Emma Twigg ontegenzeggelijk in topvorm.

14:29 u Het is jammer dat de Europees kampioen in de C-finale belandde, een ziedende Zeidler gaat als een raket. In de aanloop naar de finale van de Holland Beker deden de Noor en de Deen goede zaken, maar maakten de Nieuw-Zeelander Robbie Manson en de Kroaat Damir Martin eveneens indruk.