Oceaanroeier Tuijn: “We kregen weersomslag, met golven van zeven meter”

Algemeen

De twee Nederlandse oceaanroeiers Mark Slats en Ralph Tuijn zullen het familiemaal overslaan met de kerstdagen. Tuijn zet met Britse inboorlingen koers op Frans-Guinea. Slats doet dit in de skiff met het project Row4cancer.

Nog niet gedoneerd aan de roeijournalistiek? Doe het nu!

Het viertal vertrok op 12 december vanuit de haven in Albufeira, in het zuiden van Portugal. De eerste dagen zijn voorspoedig verlopen. Daarna kregen zij het te verduren. “Na een goede start kregen we een weersomslag, met golven van zeven meter hoog, waardoor we tot twee keer toe bijna ons roer verloren. Het grote probleem is nu dat de accu’s niet meer opladen, en we de autopilot niet meer kunnen gebruiken. Met deze wind kunnen we niet handmatig sturen”, schreef Tuijn dinsdag op zijn Facebookpagina.

Beter
Tuijn roeit dit jaar zijn zesde trans-Atlantische roeitocht. Op de website oceanrower.eu is via GPS te volgen hoe de reis verloopt. Ook is hier uitgestippeld hoe er nog gevaren moet worden. De wind is gaan liggen, dus de stappen voorwaarts zullen weldra groter worden. Met de kerst hoopt Tuijn voorbij Lanzarote te zijn.

Ingehakt
Het zware weer heeft er ingehakt bij de roeiploeg. “We zijn het roer bijna verloren en hebben problemen met stuurautomaat. Ook de centerboard accu’s zijn kapot. We hebben nieuwe accu’s nodig op de eilanden waar we lekker handig met kerst gaan aankomen. Nu voorlopig met handwatermaker water maken en handmatig sturen”, schrijft Tuijn aan zijn fans. Maar dat mag de pret niet drukken: “We drinken meer thee dan dat we aan het roeien zijn, maar de moraal is goed. Nu snel naar Lanzarote, accu’s vervangen, testen en gaan.”

Koppositie
“Row, eat, rest, repeat”, schrijft Slats over zijn besteding van de dag. Hij skifft van Noord-Afrika naar het Caribisch Gebied in de zogeheten Talisker Atlantic Challenges. Daaraan nemen vieren, tweeën en solisten van over de hele wereld deel. Gisteravond had Slats de koppositie onder de solisten in handen. Onder de naam Row4cancer haalt hij geld op voor de Antoni van Leeuwenhoek Foundation, met als doel om goedkopere medicijnen tegen kanker mogelijk te maken. Slats profiteert deze dagen van wind uit een handige richting.