Phocas gaat eindelijk verhuizen, betere kansen voor De Waal

Achtergrond

De roeiverenigingen in Nijmegen hebben beide een succesje geboekt. Bij de raadsvergadering van afgelopen week werd het bestemmingsplan voor de Spiegelwaal goedgekeurd, waardoor eindelijk de weg vrij is voor een nieuw onderkomen van Phocas. Burgervereniging De Waal, dat daar niet wenste te huizen, kreeg de toezegging van de gemeente dat het constructief gaat meewerken aan een plan met daarin een drijvend botenhuis. [su_quote]Versterk NLroei. Doe mee aan onze crowdfunding! Klik hier. Alvast bedankt! [/su_quote]
Voorheen was van dit laatste nog geen sprake. Nadat De Waal zich terugtrok uit de huisvestingsplannen voor alle Nijmeegse watersportverenigingen in het zogeheten Bastion, werd het naar eigen zeggen vooral tegengewerkt door de gemeente. De roeiers kregen echter steun van enkele oppositiepartijen, die nu hebben afgedwongen dat hun plan met het botenhuis wat anderhalf jaar terug werd overgenomen van Ondine, serieus bekeken zal worden. Voor 1 juli zal er een oplossing moeten zijn.

Rechtszaak
Momenteel loopt er echter nog een rechtszaak tussen de gemeente de De Waal. Eerder weigerde de gemeente namelijk de tijdelijke vergunning die de club had voor een drijvend botenhuis om te zetten in een vaste vergunning. Hierop spanden de roeiers een beroepszaak aan. Frank Jasper van Gewoon Nijmegen was er dan nog niet zeker over dat het goed zou komen met de vergunning. “De uitspraken die de wethouder nu doet, zijn als een waterig zonnetje in de ochtend: je weet niet waar de rest van de dag naartoe gaat.”

Feesten
Bij de studenten van Phocas kan eindelijk de vlag uit. Na jaren van uitstel kunnen zijn binnenkort eindelijk hun sterk verouderde botenloods aan het Maas-Waalkanaal. De vereniging heeft echter ook andere zorgen. Onlangs bleek namelijk pas dat Phocas geen vergunning zou krijgen voor een sociëteit waar feesten gehouden kunnen worden. In het huurcontract komt namelijk te staan dat binnen twee uur na de laatste sportactiviteiten de kantine gesloten moet worden.

Wedstrijd
Inmiddels is ook duidelijk dat de nieuwe wedstrijd die volgens de voorlopige kalender van de KNRB op het nieuwe roeiwater in Nijmegen zou worden gehouden mede door alle vertragingen niet door kan gaan. De organisatie van de Nijmeegse roeiverenigingen kreeg de financiering niet rond.