Minister Bruins: ‘Mixed para-roeien kansrijk voor medailles’

Achtergrond

Bruno Bruins – minister van Medische Zorg en Sport – ziet veel in het ondersteunen van nieuwe sporten of nieuwe (medaille)onderdelen van bestaande sporten waarin Nederland kan uitblinken. Naast een aantal andere sporten noemt de bewindsman daarbij mixed para-roeien als voorbeeld in een brief van zeven kantjes die hij vorige week naar de Tweede Kamer stuurde.

Bruins (VVD) wil jaarlijks 700.000 euro in dergelijke sporten steken. Hij stelt dat Nederlanders daarin kansrijk zijn, maar nog niet (financieel) worden ondersteund. Dat wil de minister veranderen. Annika van der Meer en Corné de Koning wonnen in de dubbeltwee op dit onderdeel het mondiale goud. Zij werden daarbij gecoacht door Jan Klerks.

Miljoenendans
Het kabinet had bij zijn aantreden aangeven tien miljoen per jaar extra in sport te willen steken. Via zijn brief geeft de minister ook aan hoe hij de overige euro’s gaat besteden aan extra’s: wedstrijddeelname en trainingstages (2,5 miljoen), talentherkenning en ontwikkeling (2,2 miljoen), begeleiding door coaches en experts (2,35 miljoen) en investering in financiële voorzieningen (1 miljoen). En daarnaast nog eens 1,25 miljoen euro voor onder meer datamanagement en opleidingen.

Een toelichting van het ministerie en de kamerbrief zijn hier te vinden.