‘Perfect Laga’ weer een horde verder

Kort

Laga is druk met verhuisplannen. De Delftse club worstelt al sinds 2012 met de huisvesting. Het huidige gebouw, een pand dat overigens op de cultureel erfgoedlijst staat, voldoet niet meer. Al een aantal jaar is een locatie in beeld om een heel nieuw gebouw te ontwikkelen. “Zo kunnen we nadenken over hoe het perfecte Laga eruit moet gaan zien”, zei inmiddels oud-bestuurder Yoram Mekking in mei 2019 tegen NLroei.

De beoogde grond is sinds 2019 gereserveerd voor Laga door de gemeente. De bouw van een nieuw pand is nu een horde verder. Er is nog zo’n 1,5 miljoen euro tekort in de bouwbegroting. Het college van B&W wil garant staan staan voor dit bedrag en met dat besluit wordt de bouwbegroting vervolledigd, schrijft Omroep West. Het lijkt erop dat er in 2023 begonnen wordt met het saneren van de grond. “Die garantstelling is voor ons een van de laatste puzzelstukken waarmee we de begroting voor deze verbouwing rond kunnen krijgen”, legt bestuurslid Daniël Zantinge uit aan de omroep.

6,5 miljoen
Totaal gaat het dus om een som geld van 6,5 miljoen euro. Dit zou vooral in de bouwkosten gaan zitten. Grondstoffen zijn duur. Dat geldt in algemene zin, maar zeker voor een gebouw met de duurzaamheidseisen die de club stelt. “We willen geen loods bouwen die over tien á twintig jaar groot onderhoud nodig heeft. In 2030 moeten we van het gas af zijn, daarnaast moet het gebouw in 2050 klimaatneutraal zijn. Dat zijn kostenplaatjes die groot zijn en nu al worden meegenomen”, vertelt Zantinge.

TU Delft
In ruil voor de garantstelling wil de gemeente de universiteit contragarant laten staan. Die deal is nog niet definitief rond. Dat betekent dat wanneer Laga niet in staat is de lening af te lossen, de TU Delft in de bres zal moeten springen. Laga hoopt nu snel te kunnen doorzetten en in 2023 te beginnen met het saneren van de nieuwe grond.