Vandaag beginnen in Poznan de tweede wereldbekerwedstrijden van het seizoen plaats. Zowel de bondsmannen als -vrouwen slaan dit evenement over. Wel gaan er acht talentploegen van start, net als de twee paraboten.
Buiten wereldkampioenen Corné de Koning en Annika van der Meer – die zowel in de skiff als in de dubbeltwee van start gaan – zijn de kansen op eremetaal zodoende gering. De enige ploeg die vermoedelijk nog in de buurt kan komen is de vrouwendubbelvier. Al meerdere keren heeft de ploeg van Nika Vos, Tessa Dullemans, Ilse Kolkman en Bente Paulis nu al laten zien over veel snelheid te beschikken.
Concurrentie
Ze wonnen de internationale wedstrijd in Duisburg en bij het NK voor grote nummers eindigden ze binnen twee seconden van de A-dubbelvier die bij het EK in Luzern nog goed was voor het zilver. Toch is de concurrentie moordend. Europees kampioen Duitsland is aanwezig, net als China dat de eerste wereldbeker won. Ook wereldkampioen Polen is van de partij.
Outsider
Een andere winnaar uit Duisburg, de vierzonder met Hijleke Nauta, Tinka Offereins, Kim Janssen en Miriam Visser, is ook van de partij in Polen. Deze ploeg is weliswaar niet meer onder de 23 jaar, talent hebben ze zeker wel. De Verenigde Staten en Australië zijn echter duidelijk favoriet, maar misschien kunnen de Nederlands het Polen, Denemarken en Canada lastig maken.
Bon
Grote vraag is ook wat de U23-acht zal doen. Ook deze ploeg heeft al vroeg in het seizoen een opvallend hoge snelheid. Met relatief redelijk wat onervaren roeisters was het octet bij het NK vorig weekeinde al bijna even snel als de nationale ploeg. Ook is de ploeg inmiddels versterkt met Amerika-gangster Fanny Bon en voormalig jeugdroeister Benthe Boonstra. Met Amerika, Canada, Australië en Groot-Brittannië liggen er echter genoeg andere sterke boten aan de start.
Krommenhoek
Bij de mannen komen vooral kleine Nederlandse boten aan de start. Skiffeur Guillaume Krommenhoek mag zich na zijn winst in Duisburg voor het eerste met de echt grote jongens meten. Het zou een regelrechte stunt zijn als hij in de buurt kon komen van Europees kampioen Olivier Zeidler, wereldkampioen Kjetil Borch en wereldrecordhouder Robert Manson. In dit veld mag ook Luuk Adema starten.
Skøll
Lichtgewicht Obbe Tibben gaat zich testen in de skiff. Een derde Skøll-roeier, Lennart van Lierop (eveneens Skøll) is met Guido de Ruiter opgesteld in de dubbel. Thêta-roeier De Ruiter kende afgelopen jaar een sterke ontwikkeling. Hoewel deze dubbel bij de NK Groot indruk maakten zullen zij vermoedelijk te kort komen tegen de echte wereldtop. Een halve finaleplek zou mooi zijn.
Nereus/Laga
Hetzelfde geldt voor De Nereus/Laga-combinatie in de vierzonder. Deze ploeg met Haye Dijkstra, Bo Wullings, Louis Stolper en Mick Makker maakte het afgelopen seizoen al een paar keer de geselecteerde viertjes van bondscoach Willem Jan de Widt lastig. Een echte topfavoriet is er niet. Wereldkampioen Australië verving driekwart van hun boot. Kersvers Europees kampioen Groot-Brittannië komt wel op oorlogssterkte.
De wedstrijden zijn hier live te volgen.