WB Poznan: talentploegen kopje onder, para’s snel

Dagprogramma Uitslagen

Vrijwel alle talentboten die naar de wereldbekerwedstrijden in het Poolse Poznan zijn afgereisd, slaagden er tijdens de eerste dag niet in om zich te plaatsen voor de volgende ronde. De Para-roeiers Annika van der Meer en Corné de Koning zetten in de skiff een ‘beste tijd ooit’ neer. Van der Meer deed dat in een relatief spannende race for lanes met alleen de Britse Lauren Rowles. De Leidse roeide elk interval net een beetje sneller dan haar concurrent en finishte ruim zeven seconden eerder dan haar tegenstrever in een tijd van 9:27,27, ruim drie en een halve seconden sneller dan het oude record dat werd neergezet bij de wereldkampioenschappen in Plovdiv.

Paralympisch
De Koning verbeterde in zijn plaatsingsrace eveneens een officieus wereldrecord. Hij was zeven seconden sneller dan zichzelf bij het WK van Plovdiv. De skiff is het bijnummer voor Van der Meer en haar partner De Koning die in de paralympische dubbeltwee wereldkampioen zijn. In dat nummer roeiden ze later ook nog eens naar de winst in de plaatsingsrace. Morgen staan de finales in de eenmansboot op het programma, zondag die van de dubbeltwee.

Ontnuchterend
Voor de rest van de ploegen was de eerste dag een ontnuchterende ervaring. Alleen lichtgewicht Obbe Tibben kwam in zijn niet-olympische skiff verder. Geen enkele andere Nederlandse boot slaagde daar ook in, al heeft de vrouwenacht morgen nog een mogelijkheid in de herkansing. De vrouwendubbelvier heeft een rechtstreekse finale. In de plaatsingsrace werden zij echter afgetekend vijfde en laatste.

Scullers
Dichtstbij de halve finale kwam nog de dubbeltwee van Guido de Ruiter en Lennart van Lierop die in de kwartfinale op een ondankbare vierde plek eindigden, twee seconden achter de kwalificerende derde positie die door de sterke Italianen werd ingenomen. Ook Guillaume Krommenhoek finishte in de kwartfinale als vierde al zat hij wat verder van de eerste drie boten. Hem rest de C-finale, Luuk Adema vinden we ook terug in de C-finale.

Vierzonders
De wedstrijden waren ook voor de mannenvier van Nereus/Laga te hoog gegrepen. Zij eindigden in hun herkansing kansloos als laatste en zullen morgen van start gaan in de C-finale. Hetzelfde geldt voor de vrouwenvier al kwamen zij nog goed mee met het veld in de herkansing. De ploeg eindigde als vierde van de vijf ploegen maar lag wel binnen vier seconden van de winnaar.

Tibben
Tibben staat morgen voor de vrijwel onmogelijke taak een finaleplaats binnen te halen. Na een slecht optreden in de voorwedstrijd, won hij overtuigend de herkansing waar nog slechts drie plekken voor de halve finale te verdelen waren.

Programma
Het schema van vandaag is hier te vinden. Vanaf 9:00u zijn eerst de herkansingen van de paraploegen en vervolgens alle D- en C-finales. Tibben start om 11:38u en de herkansing van de vrouwenacht staat om 13:44u op het programma.