Oxford en Nereus aan elkaar gewaagd

Kort

Nadat twee weken terug een tweede acht van Nereus het al had opgenomen tegen de vrouwenacht van Cambridge, was het zondag de beurt aan de snelste acht van de Amsterdamse vereniging. In een sparsessie op het Boatrace-parcours in Londen nam Nereus het op tegen de ploeg van Oxford. Nereus had het bijzonder moeilijk. Een duidelijke winnaar bleek echter niet goed aan te wijzen.

Doe mee aan de crowdfunding en maak kans op Fluisterend goud van Diederik de Boorder. Doneren kan hier

De zogeheten fixtures tegen verschillende (inter)nationale ploegen worden door beide Britse universiteitsploegen een aantal keer gehouden in aanloop naar de Boatrace van 29 maart aanstaande. Nereus, dat aantrad met een aantal internationals waaronder twee wereldkampioenen onder de 23 jaar (Iris Klok en Lisa Goossens), was zwaar favoriet. De tweede acht had immers nipt verloren van Cambridge dat de laatste jaren beduidend beter scoorde dan Oxford.

Binnenbocht
Niets bleek minder waar, want Oxford met de Nederlandse Renee Koolschijn op de boegpositie, won twee van de drie stukken. Waarbij aangetekend moest worden dat de Britten twee keer een duidelijk voordeel hadden van de binnenbocht. “Zaterdag hadden we al een paar stukjes tegen elkaar geroeid om het snelheidsverschil te checken. Daarbij bleken wij duidelijk sneller te zijn waardoor we ervoor gekozen hebben tweemaal een stuk met een bocht zouden varen waardoor het spannend zou blijven”, vertelde Nereushoofdcoach Boudewijn van Opstal.

Verrassing
“Dat was een goede beslissing want wij liepen twee keer vanuit de start wat uit waarna Oxford er in de bocht onderdoor kwam. Al hadden de meiden natuurlijk liever gehad dat ze ook een keer een binnenbocht hadden gehad.” Ten slotte werd nog een stuk rechtuit gevaren waarbij Nereus een lengte sneller bleek. Ondanks de winst moest Van Opstal toegeven zich enigszins verkeken had op de snelheid van Oxford. “Ze waren verrassend snel.”