Orca en Triton ontwijken drukte met drijvend botenhuis

Kort

Vanwege de drukte op het eigen roeiwater gebruiken de wedstrijdsecties van Orca en Triton een tijdelijke dependance in het nabije Vianen. Daar hebben zij al twee jaar een goede locatie die aantrekkelijk is voor trainingen. Zoals dat gaat met tijdelijke accommodaties, leek er dit jaar een einde te komen aan dit project.

Op de plaats waar de oorspronkelijke dependance stond –hij is inmiddels gesloopt- is al een tijdje woningbouw gepland. Op het moment dat de roeiverenigingen zich er vestigden was nog niet precies duidelijk wanneer er gebouwd zou gaan worden. Dat lijkt nu te gaan gebeuren. Voor komende winter zijn ze echter gered, vanwege een drijvend botenhuis dat er geplaatst zal worden, zo meldt De Utrechtse Internet Courant.

Steun onafhankelijke roeijournalistiek. Doneer aan NLroei.

Drijvend
Het drijvende roeicentrum moet ervoor zorgen dat de verenigingen in elk geval tot april 2020 kunnen blijven trainen in de buurgemeente. De gemeente Utrecht zegt een bedrag van 50.000 euro toe om het roeicentrum mede mogelijk te maken. Vier woonboten moeten het roeicentrum vormen. Een ervan wordt gebruikt voor de botenopslag, een ervan herbergt de kleedruimtes en de andere twee worden ingezet als kantine annex vergaderruimte.

Belang
De stichting Roeien in Vianen gaat tot april op zoek naar een definitieve trainingslocatie in Vianen. “Vanuit de gemeente Utrecht hechten wij groot belang aan het voortzetten van de roeiactiviteiten in Vianen”, schrijft Maarten van Ooijen, sportwethouder in Utrecht. De totale kosten van het botenhuis bedragen 150.000 euro.

Compensatie
De roeiers zijn uitgeweken naar Vianen omdat het roeiwater in Utrecht te druk aan het worden is en allerlei obstakels een goede training in de weg staan. “Dit is een goede eerste stap naar een eerlijke compensatie voor de overlast die de gemeente voor de roeisport veroorzaakt”, staat te lezen op de Facebookpagina van Roeiwater Utrecht. “Maar dit betekent natuurlijk niet dat wij de strijd voor behoud van roeisport op het Utrechtse Merwedekanaal zullen staken.” De Utrechtse wedstrijdroeiers streven naar een permanente dependance in de polder Rijnenburg. De niet-wedstrijdroeiers blijven in de stad Utrecht op het plaatselijke Merwedekanaal.