Olympische kwalificatie via achterdeur: mei 2021

Kort

Gisteren maakte roeifederatie FISA de kwalificatie-agenda voor de Olympische Spelen van 2021 bekend, waaronder een aantal regionale c.q. continentale toernooien. Voor de Nederlandse ploegen die zich nog moeten plaatsen is alleen het mondiale kwalificatietoernooi relevant. Dat wordt van 16 tot en met 18 mei op de Rotsee nabij Luzern gehouden. Dit fatalistische ‘laatste-kans-evenement’ was eerder dit jaar geannuleerd.

Het ligt in de lijn van de verwachting dat dezelfde boten die in 2020 waren beoogd om deel te nemen, dit alsnog in 2021 gaan doen. Het gaat om de tweezonders van de mannen en de vrouwen, de lichte mannendubbeltwee en de vrouwenacht. Mochten deze ploegen zich volgens IOC-normen kwalificeren, dan is de race naar Tokyo nog niet helemaal gelopen. De ploegen zullen namelijk alsnog aan de nationale eisen moeten voldoen bij een wereldbeker of de EK.

Via de voordeur – de pre-olympische wereldkampioenschappen van 2019 – hebben bij de mannen de dubbelvier, skiff en acht, en bij de vrouwen dubbeltwee, dubbelvier, vierzonder en lichte dubbeltwee zich al geplaatst voor Tokyo.