Olympisch medaillewinnaar Barney Williams beschuldigd van intimidatie en misbruik

Kort

De voormalig wereldkampioen en olympisch medaillewinnaar Barney Williams (38), ligt onder vuur. In zijn functie als hoofdcoach van zijn Canadese club University of Victoria zou hij verscheidene roeiers hebben geïntimideerd.

Maak NLroei mede mogelijk en steun onze crowdfunding, dat kan hier al vanaf 5 euro. Alvast bedankt!

Dit meldt de Canadian Press. Op basis van klachten van drie roeiers en een assistent-coach bij de universiteit en de nationale roeibond is er in april van dit jaar reeds een onderzoek gestart. Williams vertrok tijdelijk vanwege ‘persoonlijke redenen’ maar is opvallend genoeg sinds een maand weer aan het coachen, terwijl het onderzoek nog loopt. Roeiers stapten vervolgens naar de media om hun verhaal te doen.

Problemen
De Canadian Press haalt zowel drie roeiers aan die problemen met de coach hebben gehad als drie die die door het vuur gaan voor hun coach. Stuurvrouw Lily Copeland is het meest kritisch. Zij zegt meerdere malen te zijn uitgescholden waaronder in een kleine, afgesloten ruimte. Ook zou hij meerdere malen negatieve opmerkingen hebben gemaakt over haar gewicht. Dit zou geleid hebben tot ernstige psychische problemen, waardoor Copeland zichzelf is gaan verwonden en is gaan overgeven.

Zelfmoord
De beschuldigingen worden door andere roeisters bevestigd en een andere roeister zegt zelfs een zelfmoordpoging te hebben gedaan door de behandeling van haar coach. Ook een mannelijke roeier komt met dezelfde beschuldigingen. Hij voelde zich zo geïntimideerd dat ook hij zelfmoord overwoog.

Zero-tolerance
Zowel de universiteit als de Canadese roeibond wil inhoudelijk niet ingaan op de beschuldigingen vanwege privacy-wetgeving en het feit dat de zaak nog onderzocht wordt. De roeibond zegt wel een zero-tolerance beleid te hebben tegenover dit soort aanklachten.