NLroei eerstejaars: ‘Eruit zien als lichte vrouwen, roeien als zware ballen’

Algemeen

Als er een ploeg is die domineert in het lange baanseizoen dan is het de zware mannenacht van Laga. Drie wedstrijden zijn er gestart, drie wedstrijd wonnen zij glansrijk. “Dat geeft ontzettend veel vertrouwen. En dat is heel goed”, zegt coach Rikus de Lange.

Het veld van de lichte vrouwendubbelvieren met stuur kent meer variatie, daar beklom drie keer een andere vereniging de hoogste podiumtrede. Dit weekeinde leek de wedstrijd onbeslist te blijven tussen Vidar en een combi-ploeg van Gyas en De Hunze. “We hebben lang geknokt, maar uiteindelijk hebben we acht mooie punten”, zegt Vidarcoach Rens Vonk. De jury oordeelde dat de Groningers gewonnen hebben. Aanvankelijk stond achter beide ploegen exact dezelfde tijd, maar uiteindelijk bleek Vidar toch slechts 0,2 seconden tekort te komen voor de winst.

Spannend
Laga won de Head met een voorsprong van een kleine acht tellen op het thuisroeiende Nereus. “Het was een goede race. Van tevoren wisten we dat de Head een lastige wedstrijd kon worden vanwege de vele bochten en de lange afstand. Ook de wind maakte het spannend. Maar we konden goed racen. Bij de vierkamp werden we tweede op de vijf kilometer, de lengte van het parcours kon nog wel eens lastig worden.”

Verbeteren
“We moeten ervoor waken dat we onszelf niet gaan overschatten. Dat doen we niet, we blijven juist goed kijken naar wat we kunnen verbeteren. Maar het gevaar ligt op de loer”, denkt De Lange. Het beste roeien liet de ploeg volgens hem zien tijdens de 750 meter bij de Heineken. “Het was de mooiste race, technisch zet het goed in elkaar en dat wat we kunnen viel daar het best op zijn plaats.”

Prooi
“Onze race ging ontzettend goed”, vindt ook Vonk van Vidar. “We hebben niet ingezet op de lange baan, maar we konden wel goed meevaren.” De ploeg had de vrouwen van Phocas als prooi. “Op de Winterwedstrijden voeren we, net als dit weekend, achter ze. Toen achterhaalden we ze net niet en daarom was de ploeg extra gedreven om er op de Amstel voorbij te gaan. We moesten ze wel pakken. Dat deden we net na de omval.” Dat gaf de Tilburgers een enorme boost tot de finish volgens hun coach.

Ballen
De Vidarploeg is opkomend, na het behalen van acht en vervolgens vijf punten deden de vrouwen nu mee om de winst. “Ze willen heel hard gaan”, zegt Vonk. “Zelf zeggen ze ‘we zien eruit als lichte vrouwen, maar we roeien als zware ballen’. Het gaat er niet om dat het roeien er mooi uitziet, belangrijker is dat er elke haal hard wordt gestaan. Als in een training de eerste haal niet hard gaat strijken ze terug en doen het overnieuw.”

2k
De twee kilometers lonken. “Onze ploeg is nu erg gedreven”, constateert Vonk. “We kijken alleen nog maar hoe het harder kan. We zijn nu met zes roeiers, maar gaan weer met hen selecteren om de snelste ploeg te formeren. Van de races op de lange baan hebben we al veel geleerd als het gaat om racen met tegenstand.” De Lange kijkt vooruit naar de volgende krachtmetingen. “Tweekilometerwedstrijden zijn een heel ander verhaal. Maar we hebben vertrouwen. We gaan drie weken aan de slag om te kijken wat wij beter kunnen doen. Dat gaan we laten zien op de Varsity.”

Concurrentie
De Lange dankt het succes van zijn mannen mede aan concurrentie binnen de ploeg. “We hebben dertien heel goede roeiers. Die brede selectie valt misschien niet zo op, maar er is ook een vier-met is die goed vaart.” Dit weekend werden zij derde. “Vorige week lag er ook een combi-acht die als zevende eindigde, dat zegt veel. Er is naast onderlinge concurrentie ook veel onderlinge steun, dat komt het roeien ten goede. Het was een bewuste keuze om dertien roeiers te selecteren, we zijn zo gewapend tegen blessures. Elke roeier kan progressie boeken volgens een voor hem geschikt plan.”

Hegemonie
Bij de lichte eerstejaars achten werd de hegemonie van Nereus bij de Winterwedstrijden en de roeivierkamp dit keer gebroken door Skøll. Die ploeg was de Nereïden met ruim twee seconden de baas. Vidar won in het veld van de de zware mannenviermet. Laga was het sterkst in dat veld bij de zware vrouwen.