NLroei eerstejaars: “Eén overwinning biedt geen garantie, wel vertrouwen”

Algemeen

“Een goede wedstrijd varen is niet genoeg, je moet echt het onderste uit de kan halen om te winnen”, zegt zwarevrouwencoach Diandra van Duijn (Nereus) over hun overwinning van dit weekeinde bij de Hollandia. Ook bij de lichte vrouwen overheerst de spanning. “Het veld ligt gevaarlijk dicht bij elkaar”, zegt Vidar boegvrouw Inge Poelman uit de dubbelvier met stuurvrouw.

Nu vijf van de tien wedstrijden achter de rug zijn, is het stuivertje wisselen in het ene veld, waar de uitslagen in het andere veld een veel minder wispelturig beeld laten zien. Bij de zware mannenachten liet Laga bij de Varsity een paar punten schieten, maar dit weekeinde waren zij voor de vierde keer het snelst. Bij de lichte achten sleepte Nereus zoals vier maal eerder tien punten in de wacht. Het meest onvoorspelbaar zijn de vrouwenvelden.

Rechtgezet
“Het was spannend”, beaamt Van Duijn van Nereus. “Theta en Okeanos staan beide boven ons en we startten in dezelfde voorwedstrijd. We zetten alles op alles om voor hen uit te roeien. Dat lukte. Bij de Varsity was de situatie hetzelfde, toen ging het niet goed. We hebben dat rechtgezet.” In de puntenstand deed Nereus daarmee goede zaken. Klassementsleider Okeanos werd veroordeeld tot de b-finale en eindigde puntloos, hun totaal komt daarmee op 36. Theta won vijf punten en staat daarmee tweede in het klassement met slechts een punt voorsprong op Laga en Nereus. Zij staan beide op 28 punten.

Geleerd
Benen eronder en veel geven is het bekende ingrediënt voor een goede race, maar dat is niet genoeg. “Het veld is heel lastig, je moet echt stappen blijven zetten en alles durven geven om ervoor te zorgen dat je kunt winnen”, zegt Van Duijn. “We hebben geleerd om ons hoofd koel te kunnen houden. Er was ten opzichte van de Varsity een stuk minder onrust in de wedstrijd. We konden ook goed omgaan met de wind.”

Rommelig
“Voor mijn gevoel ging onze race rommelig en chaotisch”, zegt Poelman. Maar in dit geval is dat een goed teken. “Dat gevoel heb ik vaak als we goed gaan”, vervolgt ze. “Bij de finish wist ik wel meteen zeker dat we hadden gewonnen.” De Vidarvrouwen waren er dit weekend op gebrand de strijd om de klassementspunten te winnen. “De eerste vijfhonderd meter wilden we flink staan en voor het veld liggen, daarna moesten we in die flow blijven.”

Spannend
Het is spannend in het klassement bij de lichte vrouwen. Uit vijf wedstrijden zijn er vier winnende verenigingen. Die onderlinge strijd is flink aangewakkerd. “Het voelde goed om Argo te pakken”, zegt Poelman. “Dat lukt in de voorwedstrijd net niet, maar daarom voelde het in de finale extra goed.” Met een winnend Vidar, een goed scorend Triton en Argo dat punten laat liggen wordt het spannend in de hoogste regio van de klassementslijst, Utrecht en Tilburg komen op gelijke hoogte. Wageningen loopt op kop met slechts een punt meer. Door tweede te worden bij de Hollandia lijkt ook Aegir zich in die strijd te willen mengen.

Vertrouwen
“Juist nu het veld zo dicht bij elkaar ligt moeten we aan de bak”, blikt Poelman vooruit. “We moeten niet denken dat we er met een overwinning zijn. Een overwinning biedt geen garantie, maar wel vertrouwen. En daar gaan we mee door.”