Njord per direct gesloten vanwege corona-uitbraak

Kort

Njord zit op last van de gemeente Leiden en de veiligheidsregio sinds dinsdagavond op slot. Vorige week kwamen bij de oudste studentenroeivereniging van Nederland liefst acht gevallen van coronabesmettingen aan het licht.

Njord stelt op haar eigen website echter dat alle gevallen buiten Njord of buiten door deze koninklijke studentenroeivereniging georganiseerde activiteiten tot stand zijn gekomen. Sportwethouder Paul Dirkse liet aan de plaatselijke website sleutelstad.nl weten dat het volgens hem gaat om een cluster van besmettingen. “In termen van de GGD is hier sprake van een coronahaard.”

Diner
Op dezelfde website reageert ook praeses Rosalie te Wolde. “We hadden een diner zoals we elke dinsdagavond hebben en toen stond de handhaving ineens voor de deur met de mededeling dat de Veiligheidsregio besloten had dat we per direct dicht moeten. Dat kwam nogal onverwacht omdat we goed contact hebben met de GGD.”

Sportvereniging
Volgens de voorzitter was de vereniging al op de hoogte van de besmettingen. “In overleg met de GGD waren er afspraken gemaakt over hoe we daarmee zouden omgaan en dat leek allemaal goed te gaan. Uiteraard zijn de besmette leden hier niet meer geweest. Dat zou echt ondenkbaar zijn. We zijn toch vooral ook een sportieve vereniging en dus zijn we erg strikt als het om coronamaatregelen gaat.”

Amstelbeker
Volgens Te Wolde lijdt zelfs een aantal toproeiers van olympisch niveau onder de situatie. Daarnaast is het nu onzeker of de twee ingeschreven achten voor de Amstelbeker komend weekeinde kunnen starten. Officieel is Njord tot en met 5 oktober gesloten. De vereniging hoopt echter dat er eerder eventueel al wel mag worden geroeid en dat enkel de sociëteit gesloten hoeft te blijven.