Nico Rienks: “Marieke Keijser is de beste die we hebben”

Achtergrond Algemeen Voorpagina

Hessel Evertse sprak deze week op NLroei.nl glashelderde taal over de op eigen houtje roeiende Marieke Keijser en Amber van Zomeren. Samengevat stelt de technisch bondsdirecteur: geen lidmaatschap van het Aegon nationaal roeiteam betekent ook geen kwalificatie voor de Olympische Spelen. Tegelijkertijd zette hij de voordeur van de bondsequipe voor Keijser open.

Het artikel leverde een ongebruikelijk groot aantal reacties. Ook op de Facebookpagina van NLroei en op Linkedin is het een en ander geventileerd. Een beknopte bloemlezing: “Snelste ploeg moet Nederland vertegenwoordigen op OKT en spelen, vrij simpel toch? Alleen is de uitkomst nog ongewis en dat vinden bestuurders eng”, zegt Robin Puls. Voormalig wereldkampioen Femke Boelen schrijft naar aanleiding van het artikel : (het) “lijkt net of de roeicultuur van de DDR herleeft”. NLroeilezer Pieter Munsterman geeft aan er niets meer van te snappen.

Speciaal voor hem belde de redactie een rondje door roeiend Nederland om meningen over deze kwestie op te tekenen en het nieuws nader te duiden. Het bestuur van De Maas en coach Thomas Notermans houden hun kruit droog: de militante club en de bond zijn nog in gesprek , de Rotterdammers willen nu niet op de uitspraken van Evertse reageren.

Laurien Vermulst grossierde als lichte skiffeuse in zilveren WK-medailles, nam aan verschillende Olympische Spelen deel en was in 1988 samen met Ellen Meliesie wereldkampioene in de lichte dubbeltwee
: “Laat ik voorop stellen dat ik alles slechts van een afstandje volg en niet alle details ken. Maar het lijkt erop dat het verhaal twee kanten heeft. Toen ik van het plan van De Maas hoorde, vroeg ik me wel meteen af of het niet vooral een project van de vereniging of de coach was. Aan de andere kant vind ik er wel wat voor pleiten om zo’n jong meisje tegen zichzelf in bescherming te nemen. Maar stel dat dit plan mislukt, ze moet toch verder. Is het dan niet onnodig lastig? Ze zal in de toekomst ook nog op een goeie manier in de bondsgroep moeten kunnen functioneren.”

Nico Rienks, tweevoudig olympisch kampioen: “We moeten zoeken naar de snelst mogelijke combinatie. Daarbij moeten we niet voorbij gaan de wensen en ideeën van Marieke Keijser. Zij is namelijk de beste die we hebben. Mocht Amber van Zomeren ook maar iets minder zijn dan wie dan ook, dan wordt dat gecompenseerd doordat zij de keuze van Marieke is. Als je roeiers zelf een beetje regie geeft, levert dat de beste prestaties op. Ik zou ervoor pleiten met de hele meute te selecteren en waarom kan dat niet in Rotterdam als dat voor Marieke de beste situatie is en dus ook voor de dubbeltwee? De equipe is niet per sé aan Amsterdam gebonden. Ik weet zeker dat als bijvoorbeeld blijkt dat Marieke en Ilse Paulis de snelste combinatie is, Ilse ook gewoon dagelijks naar Rotterdam zal komen. Ik reisde in mijn tijd ook elke dag naar Leiden omdat daar Ronald Florijn en onze coach Jan Klerks woonden.”

Vermulst vervolgt en blikt terug op haar aanloop naar de Olympische Spelen van 2000: “Aan de andere kant snap ik niet waarom het kwaad zou kunnen de ploegen tegen elkaar te laten varen. Waarom wordt er bijvoorbeeld verschil gemaakt bij de selectie van de lichte mannen en de lichte vrouwen? Ik snap dat er wel een klein verschil bestaat omdat er bij de lichte mannen geen bondsploeg is, maar het blijft meten met twee maten. In 2000 zat ik in de situatie dat wij het jaar ervoor aan kwalificatie hadden voldaan, maar ons alsnog moesten bewijzen tegenover een andere twee. Nota bene de ploeg van de huidige bondscoach Josy Verdonkschot. Daarbij kregen wij wel een enigszins beschermde status. Als wij zouden verliezen, zouden we in elk geval nog een herkansing krijgen. Nu is er een situatie waarin de bondsdubbel niet eens aan de eisen heeft voldaan. Marieke Keijser mag dan wel bedankt hebben voor de selectie, maar het kind is pas 18 jaar oud. Laat haar lekker haar eigen gang gaan!”

Joost Hagens coachte bij zijn Skøll onder anderen Pieta van Dishoeck en Annemiek de Haan (beiden meervoudige olympische medaillewinnaars):
“Als een ploeg zonder de faciliteiten van de bond erin slaagt sneller te varen dan de bondsboot, dan steunen wij die ploeg van harte. De snelste hoort thuis op het olympisch kwalificatietoernooi.”

Tweevoudig wereldkampioen Frans Göbel was verbijsterd toen hij het artikel las: “Het is een bizar verhaal, niet te begrijpen dat wellicht de snelste Nederlandse ploeg niet naar het olympisch kwalificatietoernooi zou mogen. Het niet behoren tot de bondsequipe is geen reden om de Willem III/De Maas-combinatie aan de kant te houden, als die ploeg de snelste blijkt. Aan de andere kant is het goed als er objectief de snelst mogelijke combinatie tot stand wordt gebracht. Voor de huidige bondsploeg is het geen aangename situatie. Ik ken dat gevoel een beetje. In mijn goede tijd zat Pepijn Aardewijn mij op de hielen. Soms waren de wedstrijden in het buitenland minder lastig dan onze Bosbaanraces.”

Nogmaals Hagens, hij heeft de vervolgprocedure ook helder voor ogen: “Als Marieke Keijser en Amber van Zomeren sneller blijken, kan er worden gekeken of de ploeg nog sneller wordt door toevoeging van één van de twee bondsroeisters. Dat is een te verdedigen standpunt.”

© NLroei, 20 – 2 – 2016