Nereus, Willem III, Pampus en WAB aangewezen als extra toproeilocaties, ‘Bosbaan niet genoeg’

Kort

In Amsterdam zijn drie locaties nu officieel bestemd voor trainende topsporters: de Bosbaan, Nereus en Willem III. Verder gaat het om de Willem-Alexanderbaan (Zevenhuizen) en Pampus (Almere). De aanwijzing is een uitvloeisel van het kabinetsbeleid om topsporters en een beperkt aantal talenten die opgenomen zijn in NOCNSFprogramma’s trainingsruimte te geven. Dat moet vanuit aangewezen locaties gebeuren, met een streng corona-protocol.

Premier Rutte gaf vorig week bij zijn coronapersconferentie Papendal als voorbeeld van een topsportlocatie. Inmiddels zijn er vier roeilocaties aan de officiële lijst toegevoegd. Dat is in overleg met onder andere de Veiligheidsregio’s gebeurd. In totaal zijn er nu bijna 80 accommodaties – waaronder het denksportcentrum in Utrecht – aangewezen. Eerder had alleen de Bosbaan die status en werd Pampus als zodanig gedoogd.

Twee kilometer
In de Volkskrant geeft Maurits Hendriks van NOCNSF uitleg. ‘Roeiwater is in Amsterdam over drie locaties verspreid. De Bosbaan is voor training niet genoeg. De roeiers moeten het buitenwater op als ze afstanden willen afleggen zonder na twee kilometer te keren. Drie roeilocaties, zo telt dat op”, aldus de technisch directeur van de sportkoepel. In het artikel zegt hij verder dat de Willem-Alexanderbaan nog niet op zijn netvlies stond.

Lijst
De volledige lijst is hier te vinden. Hiervan kunnen circa 1000 topsporters gebruik maken. Verder mogen nog ongeveer 1000 professionele voetballers uitkomen in hun competities.