Nederland bij Coupe in ‘rechter rijtje’

Algemeen

De elf boten tellende Nederlandse armada zal vandaag hard aan de bak moeten. Doel is hogerop komen in de ranglijst bij de Coupe de la Jeunesse, dat dit weekeinde in Hazewinkel plaatsvindt. De beste prestatie tot nu toe is de tweede plaats van de dubbeltwee van Birgit Cornelissen en Fien van Westrenen. Hun zilveren medaille is het enige behaalde eremetaal tot nu toe.

Na de voorrondes kond de vierzonder van de meisjes en de jongensdubbelvier rekenen op een plaats in de eindstrijd. Drie ploegen waren vanwege een gering aantal inschrijvingen al verzekerd van een directe finale. De vierzonder van de jongens streed moedig om een plaats bij de laatste zes. Het kwartet werd vierde en was daardoor veroordeeld tot de B-finale. Daar eindigden zij als derde. Het dubbeltweekoppel met Hilmar Verbeek en Stefan Slagter aan boord won de B-finale.

Rode lantaarn
De jongensacht slaagde er niet in de finale te bereiken. In het veld met zeven inschrijvingen moest er één afvallen, dat bleek de oranje acht. De viermet van de jongens en de dubbelvier van de meisjes hadden beide concurrentie van drie andere ploegen, de laatste plaats was voor Nederland. De tweezonder van Groningers Jelle Bakker en Felix Mebius viel net ook buiten de finale. In de B-finale eindigde het koppel als laatste. De rode lantaarn was eveneens voor skiffeurs Joram Nottrot en Veerle Verhoeven.

Spelregels
Vandaag is er een nieuwe ronde. Alle ploegen zullen het opnieuw tegen elkaar opnemen. Het land dat aan het einde van de dag de meeste punten behaalt, wint volgens de spelregels de Coupe de la Jeunesse. Het aantal punten dat een ploeg krijgt is afhankelijk van het aantal deelnemers. Wordt er gewonnen in een veld van vier inschrijvingen, dan ontvangt de winnaar vier punten, de nummer twee drie punten, enzovoort.

Puntenaantal
Na de zaterdag staat Nederland in de tussenstand op de zevende plaats in de lijst van dertien deelnemende landen. De Britten leiden met ruime voorsprong. Het toernooi is met dertien keer het vaakst gewonnen door de Groot-Brittannië, gevolgd door Italië dat elf keer won en Frankrijk dat de beker acht keer mee naar huis nam. De races van gisteren zijn terug te vinden op de Facebookpagina van de Coupe 2017. Het programma van vandaag staat hier.