Muda’s krijgen concurrentie

Achtergrond Voorpagina

Nereuslichtgewichten Ivo de Graaf en Berend Mortier gaan proberen hun dubbeltwee te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Ze zullen daarbij de strijd aangaan met Vincent en Tycho Muda.

De Graaf roeide in 2014 in de niet-olympische twee-zonder bij de wereldkampioenschappen in Amsterdam en werd vorig jaar vierde in de lichte skiff bij de Universiade. Mortier behaalde afgelopen seizoen een zilveren medaille in de lichte dubbeltwee bij de wereldkampioenschappen onder 23 jaar. Vorig seizoen roeide het duo al eens samen een gelegenheidswedstrijd.

Sporttechnisch plan

“We zijn bezig met een plan richting de Olympische Spelen van Tokyo, maar we zijn dusdanig goed op weg dat we eerder succes niet uitsluiten”, stelt hun coach – en tevens vader van Berend – Marien Mortier. Hij is druk bezig sponsoren te regelen en stelde met zijn roeiers een sporttechnisch plan samen dat door de roeibond verlangd werd. Eerder moesten de Muda’s dit ook ophoesten.

Vertrouwen
Het tweetal heeft de Bosbaan als thuisbasis. Met het zware duo Abe Wiersma en Daan Klomp, dat mikt op een U23-medaille en ook Mortier als coach hebben, hebben zij een uitstekende sparringpartner. Het geloof in eigen kunnen is in elk geval groot: De Graaf verkoos onlangs dit project boven de mogelijkheid mee te doen bij de selectie van de lichte vier die al zeker is van toegang tot Rio.

Varese

Hun eerste doel is een startbewijs te verkrijgen voor de eerste wereldbeker die in Varese wordt gehouden. Deelname daar is cruciaal omdat bij een wereldbekerwedstrijd meerdere ploegen uit één land kunnen starten. Bij de Europese kampioenschappen die later wordt gehouden is dat niet mogelijk. Naast dat bij de wereldbeker de Muda’s verslagen dienen te worden, moet voor plaatsing voor het OKT daar ook een top-vijf-positie worden behaald of een plek bij de eerste vier bij de EK.

Wereldbekers
De KNRB staat positief tegenover de plannen en het starten van wereldbekers is in lijn met wat de bond met talenten wil. “We hebben geconcludeerd dat er dit jaar voor dit soort roeiers weinig geschikte wedstrijden zijn. Wereldbekers kunnen deze talenten helpen in hun weg richting Tokyo”, laat technisch directeur van de roeibond, Hessel Evertse, weten.

‘Startwaardig’
Niettemin is een startbewijs voor de eerste wereldbeker nog niet 100 procent zeker. Er zijn voorafgaand aan dit evenement geen nationale wedstrijden over 2000 meter om het niveau van de ploeg te bepalen. Evertse: “We hebben tot eind maart om te kijken of de dubbeltwee startwaardig is. Op basis van verschillende criteria zal Mark Emke als hoofdcoach mannen beoordelen of dit voldoende is.”

Winterwedstrijden
De Graaf en Mortier zullen over twee-en-een-halve week op beide dagen deelnemen aan de Winterwedstrijden. “Ze starten één dag in de skiff en één dag in de dubbel. Ook doen ze mee aan de meetmomenten voor developmentroeiers”, aldus Mortier

OKT
Ondanks dat de ploeg nog geen zekerheid heeft over deelname aan de eerste wereldbeker, sluit Evertse niet uit dat de Amsterdamse roeiers de concurrentiestrijd met de Muda’s aan kunnen gaan. “De jongens ontwikkelen zich goed en we hebben tot vlak voor het Olympisch Kwalificatie Toernooi om te beslissen met welke mensen we daar aan de start zullen liggen.”

Selectie

Het zou dus nog mogelijk zijn dat – mochten de twee ploegen bij elkaar in de buurt blijven – er nog een selectie zal plaatsvinden om de beste ploeg te kunnen sturen. “Theoretisch is dat inderdaad mogelijk. We moeten uiteindelijk naar de situatie dat we de snelste boten hebben. We hebben met deze jongens, de Muda’s, de lichte vier en Bart Lukkes en Bart Roovers ongeveer negen goede roeiers en we moeten hen zo goed mogelijk inzetten”, aldus Evertse.

©NLroei, 8-2-2016