Terwijl Nederland aan de kalkoen en de oliebollen zat, legde hoofdroeicoach Eelco Meenhorst zijn olympische kerstpuzzel van 33 stukjes. En hij had nog een (zelf veroorzaakt) foutje met een twee-zonder-startbewijs recht te zetten. Alle bankjes van de boten werden door de (niet ten onrechte) bewierookte alleenheerser van een naam voorzien. Vooral de boordroeiende mannen kunnen flink gaan afstellen, want bij die groep worden – conform verwachting – heel wat wijzigingen doorgevoerd. Meenhorst laat zijn meeste medaillewinnende boten begrijpelijkerwijs ongemoeid.
Voor de Holland Acht – naast de skiffs zonder twijfel in het land de meeste aansprekende roeiboot – maakt Meenhorst een uitzondering. Om in Parijs het goud voor de Britten weg te kapen, schoof hij met wat NLpionnen. Atletencommissievoorzitter Ruben Knab verkast samen met Ralf Rienks van de vierzonder (WK-vierde) naar de acht (zilver bij de WK). Guus Mollee maakt de omgekeerde tocht, hij komt in de vier met zittenblijver Rik Rienks. Nelson Ritsema leek vorig seizoen wat aan lager wal geraakt, maar via goede trialresulaten vocht hij zich weer terug. Uitgerekend met ‘nieuwkomer’ Eli Brouwer gaat hij de vier compleet maken.
Parijs en meer, dit is wat NLroei in 2024 gaat doen, steun de onafhankelijke roeijournalistiek, dat kan hier, alvast bedankt!
Ritsema was vorig jaar aan Abe Wiersma gekoppeld. Samen bemanden zij een stroef lopende tweezonder. Van (twee) kilometers afstand was te zien dat dit koppel bij de WK geen hoge ogen zou gooien. Maar niettemin werd door de technische staf – Meenhorst, bij monde van technisch directeur Evertse – hun handen boven het hoofd gehouden.
Integriteit
Vergeefs, want Wiersma & Ritsema strandden in de D-finale, terwijl de toen nog niet tot de bondsequipe behorende Eli Brouwer met bondsroeier Pieter van Veen meerdere malen had laten zien over betere papieren te beschikken. In een rechtstreekse confrontatie was het tweetje-dat-niet-naar-de-WK-mocht nota bene ruim 8 seconden sneller. Meenhorst voorkwam een potentiële integriteitskwestie door in oktober Brouwer alsnog in de bondsequipe op te nemen.
Achtroeier Guillaume Krommenhoek en vierman Niki van Sprang moeten in de twee het bondsbedrijfsongevalletje recht gaan zetten. Dit duo hakte eerder met deze spreekwoordelijke kwalificatiebijl. Samen plaatsten zij in 2021 de NLtweezonder via het lastminute-tickettoernooi voor de Olympische Spelen. Te Tokyo wonnen zij de B-finale.
Jojo
Bij de scullers en de vrouwenboordvier blijft iedereen op zijn of haar plek. Alleen Lisa Scheenaard krijgt in de persoon van Martine Veldhuis een nieuwe dubbelpartner. Vorig jaar werd Veldhuis al bij de zware olympische klasse ingezet, maar daags na de EK is zij toen teruggezet in haar vertrouwde maar niet-olympische lichte skiff. Zij moest in de aanloop naar de WK kilo’s afvallen, die kunnen er nu weer aan.
De bondsequipe gaat eerst naar Portugal voor een trainingskamp en traint komend seizoen in Oostenrijk twee keer op hoogte. Er zijn ook een paar dagen ingeruimd om te Parijs op de olympische (windgevoelige) accommodatie te oefenen. In de aanloop naar de Olympische Spelen neemt de equipe deel aan de eerste twee wereldbekers: Varese en Luzern. Net als vorig jaar is de equipe ook bij de Koninklijke Holland Beker te bewonderen.
Uit beeld
Pararoeister Chantal Haenen is van het roeiwater verdwenen, zij gaat zich dit seizoen volledig focussen op haar handbike. Mastodont Corné de Koning stoft zijn voormalige bootpartner Esther van der Loos af. Samen gaan zij in de dubbel naar de paralympics van Parijs.
Het lot van de bondsroeiers-zonder-boot is vooralsnog onbekend. Het gaat om regerend olympisch kampioen Abe Wiersma, Wietse Morreau, Pieter van Veen, Ilse Kolkman, Willemijn Mulder en Nika Vos.
De puzzel: boten + namen
*mannentweezonder moet dus nog kwalificeren.