Kiwicoach Tonks in Canada aan de bak

Algemeen

De Canadese roeibond rekruteerde de Nieuw-Zeelander Dick Tonks als hoofdcoach van de mannenequipe. Dat berichtte de Canadese krant National Post.

Steun NLroei: Klik hier.

Daarmee importeren de Canadezen veel ervaring. Bij wereldkampioenschappen en Olympische Spelen werden onder zijn leiding al meer dan dertig medailles gewonnen, waaronder zes maal olympisch goud. Zijn eigen meest opvallende prestatie als roeier is olympisch zilver bij de mannen vierzonder in 1972 in München.

Gelauwerd
Niet voor niets werd hij drie jaar door de roeifederatie FISA gelauwerd tot coach van het jaar in 2005, 2010 en 2012. Dit alles als hoofdcoach van de roeibond in zijn eigen land. Tonks coachte onder meer Mahé Drysdale naar goud in Rio. Ook met het beroemde ‘Kiwi Pair’ maakte hij furore. In 2015 brak hij met Rowing New Zealand toen hij zich ook inzette voor een Chinese ploeg. Hij coachte Drysdale en de vrouwendubbeltwee tot in Rio.

Impuls
De Canadese bond hoopt met deze aanwinst weer succes in te kopen na de magere oogst in Rio. Het land behaalde in het roeien slechts eenmaal zilver, en dat was in de lichtgewicht vrouwendubbeltwee. Het plan is dat Tonks gaat starten met een nieuwe impuls bij de SB-mannen. Daarmee wordt de koers ingezet naar Tokio 2020. “Ik kijk ernaar uit een nieuw succesvol hoofdstuk aan de geschiedenis van het Canadese mannenroeien toe te voegen”, reageerde Tonks.