Karolien Florijn én Lennart van Lierop (!!) goud!

Wedstrijden

Superstunt van Lennart van Lierop. De reserve skiffeur wint goud en verslaat de olympische kampioen Ntouskos en wereldkampioen Zeidler. Voormalig lichtgewicht Van Lierop kon goed met de omstandigheden omgaan: wind mee, met de bijbehorende golfjes. Maar hij roeide vooral een uitermate vlakke race: 3:23 op de kilometer, boekte gaandeweg progressie en maakte het in 6:46 af. In de eindsprint roeide hij knetterhard, hield het hoofd koel en was zonder mededogen voor de andere kampioenen.

Karolien Florijn is door niemand bij te houden. De skiffeuse kreeg alleen op de eerste 500 meter tegenstand van een Zwitserse tiener, maar schoof (niet) langzaam maar (wel) gestaag het veld uit. De Europees kampioene prolongeerde haar titel met (ogenschijnlijk) speels gemak.

Melvin Twellaar en Stef Broenink hadden een matige eerste 500 meter, vonden weer aansluiting met de brutale Italianen en de Kroaten, maar daar bleef het bij. De Italianen gingen lang aan de leiding, maar werden gepasseerd door de furieus sprintende gebroeders Sinkovic. Het resultaat van Broenink en Twellaar viel niet mee: brons, op 3,5 seconde van de eerste plaats. Laila Youssifou en Roos de Jong namen uit Bled brons mee, Achter hun duelleerden het brutale Litouwen en de taaie Roemeense vrouwen om het goud. Die medaille ging later om de Roemeense nekken.

Elf
Ymkje Clevering en Veronique Meester roeiden lang aan de leiding maar konden de eindsprint van de Roemeense twee niet weerstaan. Zilver was er voor het Nederlandse koppel, zij hebben de gelouterde Roemeense vrouwen wel gedwongen heel diep te gaan. Gert Jan van Doorn, Olav Molenaar, Guus Mollee en Nelson RItsema.haalden hard uit in hun vierzonder. Zij pakten op een bootlengte van de superieure Britten zilver en bleven onder andere Frankrijk voor. Chantal Haenen en Corné de Koning boeken progressie. Voorlopig kunnen zij de Britten niet aan, toch zijn ze ten opzichte van de WK’22 flink vooruit gegaan. Het leverde ze in Bled zilver op. Krommenhoek en Wiersma haalden het maximale uit de B-finale. De teller staat op twee gouden, zes zilveren en drie bronzen medailles voor de Nederlandse vloot.

Alle EK-uitslagen zijn hier te vinden