Jonna de Vries stuurt debutant Bradley Wiggins in goede baan

Achtergrond

Zijn langverwachte debuut op de ergometer van de Tour de France-winnaar ging een beetje de mist in, maar de eerste keer in een wedstrijd op het water pakte voor Bradley Wiggins veel malen beter uit.

De acht waarvan hij zondag deel uit maakte werd vakkundig over de Thames geloodst door stuurvrouw Jonna de Vries. Resultaat: een derde plaats bij the Veterans’ Head of the River Dat is nog geen prestatie om een plek af te dwingen in de Britse equipe, maar ‘Sir Wiggo’ is zeker niet roeitalentloos.

Onervaren
“Hij heeft een paar jaar geleden eens een keer in een twee zonder stuurman geroeid. En later nog een keer in een acht. Hij zou met mijn acht meedoen, maar moest een paar keer voor de training afzeggen. We konden toen niet inschatten of hij wel serieus mee kon of wilde roeien. Uiteindelijk kwam hij toch, en met drie keer trainen ging hij de wedstrijd in. Ik heb groot respect voor wat hij daarin liet zien”, aldus de oud-stuurvrouw van Orca die al een paar jaar woont, werkt en stuurt in Groot-Brittannië.

Zwakste schakel

De Vries’ ploeg bestond naast haar Nederlandse inbreng uit louter Ierse en Britse internationals, de zwakste schakel was Wiggins (37) zeker niet. “Onze coach Tom Gale roeide mee op boeg, die voelde zich niet superfit, en hij wilde de 6,8 kilometer van onze race eigenlijk niet boven tempo dertig doen. Ik had met de slagen afgesproken dat ik over een lage 31 zou spreken, als we op door hun beoogde 34 zouden zitten. De hele wedstrijd zaten we ongeveer op 34. Gale was dan ook behoorlijk verbaasd dat we dat in werkelijk hadden gedaan. ‘Wat niet weet, wat niet deert’, heb ik hem later uitgelegd”, lacht De Vries.

Sportman

Maar Wiggins roeide keurig mee in dat behoorlijk hoge tempo, gadegeslagen door duizenden toeschouwers. “Hij had wat moeite met de goede volgorde van wegstrekken en de handeling van de riem, dat vergde heel veel van zijn concentratie. Maar toch lukte het hem om 6,8 kilometer lang te blijven leveren. Ik hield mijn aanwijzingen heel simpel en direct, mede vanwege dat hij als echte beginner meeroeide. Maar hij is overduidelijk een echte sportman, dat merk je aan alles.”

Meer
Na afloop dronk de ploeg – inclusief de olympisch wielrenkampioen – een biertje op hun prestatie. “De ploeg was dik tevreden. Wiggins was enthousiast, hij komt mogelijk wat introvert over. Maar hij straalde van plezier, en hij vond de wedstrijd niet gemakkelijk, maar wel geweldig. Hij verzekerde me dat het niet zijn laatste zou zijn.”

Kijk hier voor een filmpje van de wedstrijd (Wiggins zit op drie):