Jeroen Spaans: ‘Een wereldbeker is een reality check’

Algemeen Interview

Vooraf was het al duidelijk dat de Nederlandse equipe niet om de Poolse wereldbekerknikkers mee zou doen. Ervaring opdoen was het devies. Maar of achteraan varen nou zo bijzonder leerzaam is, vroeg NLroei aan bondscoach Jeroen Spaans. Hij is verantwoordelijk voor de uitzending van de vrouwenboten die alle drie tot de hekkensluiters behoorden. 

“Het niveau bij een wereldbekerwedstrijd is heel hoog. Wat de vrouwen betreft, waren we hier met senior-B-ploegen, die gaan ongeveer drie procent langzamer dan A-ploegen. Dat bleek te kloppen, we hadden het niveau dus van te voren goed ingeschat. De races hebben gewerkt als een reality check. Neem de vrouwenacht. Zij kwamen er in de herkansing achter dat ze veel harder door moeten én kunnen roeien op de derde vijfhonderd meter. Dat zijn belangrijke ervaringen die je bij Nederlandse wedstrijden niet op kan doen. Richting de SB-WK is er nog tijd om er wat aan te doen”, zei Spaans.

Hekkensluiters
Zijn acht werd uiteindelijk tweede en laatste in de B-finale. De vierzonder eindigde als voorlaatste in de C-finale en de dubbelvier sloot het hek in een directe finale met vier andere ploegen. Dit trio bondsboten werd echter niet op een straat gezet. Maar los van de resultaten: aan een boord-aan-boord-strijd zijn de SBvrouwen niet of nauwelijks toegekomen. De oranje mannen verging het niet beter. Al hun boten streden in de C-finales, op Obbe Tibben in zijn niet-olympische lichte skiff na. Hij won de B-finale.

Herhaling
Spaans wijst erop dat het voor de grotere vrouwenboten lastig is geschikte wedstrijden te vinden. Ondanks de resultaten wil Spaans volgend jaar weer naar een wereldbeker. “Het is dus enorm nuttig. Of het demotiverend is? Zeker niet. De roeisters weten waar ze staan en ze realiseren zich dat er op weg naar 2024 nog veel moet gebeuren. We zijn met deze groep ook naar Duitse wedstrijden zoals Duisburg en Essen geweest. Dat was leerzaam, maar hier is de strijd een stuk harder.”

Rotterdam
Over drie weken wordt op de Willem-Alexander Baan de laatste wereldbeker van dit seizoen gehouden. Dat lijkt een mooie kans voor Hollands talent om de degens te kruisen met de buitenlandse wereldtop. “Dat past echter niet in ons programma, het zit te dicht op de WK tot 23 jaar in Sarasota”, vindt Spaans.

Onhandig
Aan het begin van vorige week, moesten zijn ploegen hun eigenlijke boten en riemen in een zeecontainer stoppen, zodat de spullen tijdig in de Verenigde Staten zal arriveren. “Dat kwam wat onhandig uit, er moest in een paar dagen worden gewend aan ander materiaal.” Spaans gaat nu met zijn assistenten de ploegen prepareren voor de WK. “Er is nog veel ruimte voor verbetering. En we krijgen ook de tijd dat in te gaan vullen. Want eerst trainden we alleen in het weekeinde gezamenlijk. Vanaf nu gaan we fulltime met elkaar aan de slag”, aldus de optimistische bondscoach.