Karsten Forsterling, zilveren medaillewinnaar in Rio, opent de aanval op het bestuur van zijn Australische roeibond. Recente wijzigingen in het sportbeleid snoeren de monden van de atleten, zo beweert hij.
In The Australian doet Forsterling een boekje open. De aanleiding is een voorgenomen centralisatie van de mannenequipe in de stad Canberra, de vrouwen zouden centraal in Sydney moeten trainen. Dit is onderdeel van het plan Campaign Number One (CNO), waarmee de bond erop hoopt de roeiwereld te domineren in de toekomst. Het bestaande model is volgens CNO te federatief en te verspreid, waardoor van alles dubbel gebeurt.
Meester-slaaf
Forsterling ziet dit plan met lede ogen aan. “Het is een compromisloos plan, waarbij de beste roeiers van ons land opgesloten zitten in twee centra.” Hij verzet zich tegen het centralistische aspect. “Er ontstaat een meester-slaaf verhouding tussen bestuurders en roeiers. De atleet wordt een stem in het centralistische programma ontnomen. De roeier wordt een dienaar die afhankelijk is van wat de meester hem geeft.”
Diskrediet
De Australiër wil na vijftien jaar graag doorgaan op nationaal niveau. Hoewel hij de neiging heeft zich stil te houden, laat hij zijn ongenoegen toch blijken. “Een van de redenen waarom ik nooit eerder tegengas gaf is omdat ik de sport niet in diskrediet wilde brengen. Ik was bang om voor mijn beurt te spreken en daarmee mijn ruiten in te gooien als het gaat om een plaats in de nationale garde.” Forsterling is bang dat veel atleten niet naar Canberra of Sydney willen verhuizen omdat ze werk en studie moeten opzeggen.
Stoppen
Meer equipes zijn in hoog tempo aan het veranderen. Van een pestcultuur bij de Britten zou weliswaar geen sprake zijn, maar een aantal prominente nationale roeigezichten aan de andere kant van de Noordzee stopt. Na onder meer Heather Stanning zet ook drievoudig olympiër Andrew Triggs Hodge zijn carrière opzij.
Goud
Triggs Hodge won vijftien jaar lang medailles op verschillende wereldpodia. De belangrijkste troef is drie keer olympisch goud op drie verschillende spelen. De Britse bond noemt hem ‘een van de meest gedecoreerde roeiers van Groot-Brittannië’. Zijn prijzenkast wordt aangevuld met vier wereldtitels, drie zilveren wereldtitels en eenmaal brons. Hij was het meest succesvol in de vierzonder, waarin hij in 2014 ook nog een Europese titel in de wacht sleepte.
Afscheidsfilmpje
Als blijk van dank krijgen stoppende roeiers een afscheidsfilmpje van de nationale bond. Triggs Hodge verdiende deze: