Holland Beker: eindelijk de bondsroeiers weer dichtbij

Column

Het was een heel bijzondere editie van de Koninklijke Holland Beker en daar mogen we blij om zijn. Vroeger deden al onze nationale ploegen mee, maar daar kwam de klad in. Buitenlandse equipes vonden dat vreemd en bleven daardoor ook weg. De corona-ellende maakte het alleen nog maar erger.

Vorig jaar werd de wedstrijd door de hoofdcoach aangewezen als een moment van rust. Starten paste daar niet bij. Vaste bezoekers van de wedstrijden hadden daarover de pest in. Zo kun je de eigen roeiploegen nooit in het echt wedstrijden zien roeien.

Er is de afgelopen tijd heel wat overleg geweest, ook met de bondsstaf. En een van de roeiers uit de Holland Acht acht is Jan van der Bij. Hij is ook voorzitter van de Holland Beker-wedstrijdvereniging en heeft zich ervoor ingezet dat bondsploegen toch weer mee konden doen en dat is dus gelukt.

Dat was goed nieuws! Het is mooi voor de roeiliefhebbers die eindelijk weer de toproeiers van dichtbij konden zien. En het is fijn voor de buitenlandse ploegen, maar vooral voor de roeiers en roeisters van ons nationale team. Ze konden hun eigen publiek zien, maar ook hun naaste vrienden en familie, die dichtbij konden komen. Dat is iets wat maar zelden kan en ik zag via de app aardige foto’s langskomen. 

Dus laten we dit vast houden, zodat de Koninklijke Holland Beker weer als wedstrijd kan groeien en dat de roeisters, roeiers én het publiek kunnen blijven genieten!