Een lege wedstrijd

Column

Dan heb je met de Koninklijke Holland Beker de enige echte internationale wedstrijd in Nederland en dan ontbreekt de nationale equipe. Het is me wat en het deed bij mij en vele anderen een aanslag op het humeur. In mijn jonge jaren deden alle nationale toppers mee en je moest vroeg op om je voorwedstrijd tegen dames van Oost-Duitsland te roeien. Ook later als kamprechter was het vroeg opstaan en waren er veel wedstrijden. Het kostte de organisatie wel geleidelijk steeds meer moeite om goede buitenlandse ploegen te krijgen, maar daar is steeds hard aan getrokken. Voor Nederlandse ploegen was er de gelegenheid om te kijken hoe ze in het veld lagen en dat konden dus ook de roeiliefhebbers zien.

Sinds een aantal jaren bleven vaak roeiers uit de mannenequipe weg omdat coach Emke deelname toen niet vond passen, maar de dames van Josy Verdonkschot deden altijd mee. En dan hoorde ik nu een paar dagen terug, dat de hele Nederlandse equipe niet meedeed omdat het  niet in het schema past.

De ploegleden hadden (verplicht) vrij.  Ik ga niet over het schema, maar het was een klap in het gezicht van alle roeiliefhebbers en zeker ook van de mensen die een financiële bijdrage voor de wedstrijden hadden overgemaakt. Ook sponsors haal je zo moeilijk binnen. Het is echt niet te geloven en er  moet dus wat gebeuren. Het lijkt me tijd te worden dat er overleg komt tussen de organisatie van de Koninklijke en het bestuur van de KNRB over hoe we dit kunnen veranderen en dus vermijden. En kan er met de wedstrijdkalender, ook internationaal gezien, worden geschoven? Laten we zorgen dat de Koninklijke weer een mooie wedstrijd wordt met dus deelname van onze toppers.