Holland Acht weer wakker bij EK

Voorpagina Wedstrijden

Kaf en koren werden vandaag bij de EK gescheiden. De twee zonder stuurvrouw en de mannenvier haalden de A-finale niet. De rest van de Nederlandse ploegen waarvan wat mag worden verwacht, komt morgen wel in de Europese eindstrijd uit.

De Holland Acht lijkt weer ontwaakt. Vandaag leidde de oranje formatie de herkansing van start tot finish en gaat samen met de Wit-Russen door naar de A-finale. Dat wordt een serieuzere graadmeter dan de wereldbeker in Varese waarbij de Holland Acht geen kind had aan de (wat beperkte) tegenstand.

Dagrecord
Maaike Head en Ilse Paulis hebben niet de gemakkelijkste periode achter de rug, maar staan er weer. En hoe. De lichtgewichten pakten in hun halve finale de eerste plaats, zelfs in de snelste tijd van de dag, zover dat iets zegt.

Eindstrijd

Braas/Steenman gleden ook in hun twee zonder stuurman als eerste over de finish en veroverden daarmee een plaats in de eindstrijd. De prognose is dat in de strijd om het goud de Britten (Sinclair/Innes) de voornaamste tegenkandidaat zijn. Muda/Muda bereikte ook de finale en dat is voor de ambitieuze tweeling een noodzakelijke stap. Een medaille kan morgen voor hun als ticket dienen voor het Olympisch Kwalificatietoernooi. Met winst in de herkansing legde de licht vier ook beslag op een A-finaleplaats.

B
De twee zonder stuurvrouw van Jorritsma/Boers en de zware vier strandden in hun voorronden en stromen door naar de B-finale. Lichtgewicht Tim Heijbrock probeert af te rekenen met overtraindheid, maar kon in zijn skiff nog geen vuist maken en finishte als laatste in zijn halve finale.

Vertrek
De Nederlandse vrouwendubbelvier kan op een goede dag de snelste ploeg van de wereld worden. Maar dan moet het kwartet wel winnen aan startsnelheid, vandaag roeide het vlaggenschip van vrouwencoach Verdonkschot achter de Oekraïense boot aan, maar haalde de finale niettemin glansrijk.